Снимка: архив, Reuters

Феминистки организации и защитници на правото на жените на аборт протестираха вчера из цяла Полша срещу опитите на ултраконсерваторите да ограничат още повече строгото законодателство срещу абортите по желание, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Още по темата

Около хиляда души, предимно жени, участваха в протестно шествие в центъра на столицата Варшава срещу нещо, което според тях ще доведе до пълна забрана на абортите в Полша.

"Няма да се предам. Цял живот се боря за правата си като жена", заяви пред АФП Анна Виечорек от движението "Женска стачка", съорганизатор на шествието във Варшава.

Протестни демонстрации, но с по-малък мащаб, се състояха в около 50 полски града, включително Краков, Лодз, Вроцлав и Шчечин.

Миналата седмица - повече от година след женските протести, провалили сходна мярка - парламентът, доминиран от консервативната
националистическа партия "Право и справедливост" изпрати в комисия текст, който премахва възможността за прекъсване на бременността в случай на малформации на плода.

Ако бъде одобрена предложената от комитета "Спрете абортите" поправка в сегашния закон, който е плод на компромис, постигнат с много усилия през 1993 г., прекъсването на бременността по желание ще бъде разрешено само в два случая: ако бременността застрашава живота или здравето на майката и ако е резултат от изнасилване или кръвосмешение. Тези две причини обаче представляват много малък процент от законните аборти - 96 процента от легалните аборти в Полша през 2016 г. са извършени заради малформации на плода.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 10 месеца

Глупави полякини. Абортът е УБИЙСТВО на невинно,неродено,но ЖИВО дете в майчина утроба! Абортите ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ! Жените,които подкрепят абортите- такива са погубили в себе си женското и майчинското си чувство и достойнство!

14

popravka

преди 1 година

ne na anglijski. plakatite sa to4no na amerikanski

13

a stiga be

преди 1 година

s plakati, i3pisani na anglijski. Pak se vizdat golemite ruze na USA i du6ternata i Firma ES
ra3bulnikvat u rumuniq i vsi4_ko koeto dokopat
De sopa de