Снимка: Reuters
fallback

Ако трябва да се вярва на вестник Bild, който изглежда винаги добре осведомен, макар и малко жълт, то към настоящия момент блокът на Меркел ХДС/ХСС и социалдемократите на Шулц вече едва ли не разпределят министерските кресла в бъдещото правителство. Това вероятно обаче няма да е толкова лесно.

Това посочи икономистът, международен анализатор и преподавател в УНСС доц. Георги Чанков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Припомняме, че на 7 януари започват преговорите между двете политически сили, които в 7-дневен срок трябва да решат дали да съставят нова широка коалиция.

„Докато в лагера на ХДС/ХСС има желание за по-скорошно приключване на политическата криза, то при социалдемократите на преден план излизат „младите лъвчета“, които на оказаха голяма съпротива на предишния конгрес на партията, когато Шулц бе преизбран с голямо мнозинство“, подчерта анализаторът, според който недоброто позициониране на социалдемократите в бъдещото управление може да доведе до сериозен отлив на избиратели.

Съществува и една конспиративна теория, посочи доц. Чанков – основните германски партии да са склонни на протакане на преговорите, за да бъдат намерени инструменти да бъде смачкана Алетрнатива за Германия, която при предсрочни избори би събрала още по-сериозна подкрепа.

Един много важен фактор обаче сочи към скорошното намиране на изход от патовата ситуация – нетърпимостта на германското общество към нестабилността.

„Смята се, че когато бъде съставена коалиция, германците ще бъдат толкова благодарни, че неизбежните негативни ефекти за всяка от партиите при взаимните отстъпки ще бъдат сведени до минимум“, акцентира университетският преподавател. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Всички замитаха под килима АзГ, но вече никой не може да мълчи пред фактите, че Меркелица едва не беше пометена. Правеха се на разсеяни, че АзГ набира скорост, а сега вече официално ще се съобразяват и с тяхното мнение и то в Бундестага. И така до следващата европейска война подпалена в ДЕ, после нов мир и така до безкрай...

16

Анонимен

преди 6 години

Ха-ха... щели да смачкат Алтернатива за Германия.. Ще ми смачкат дедовия. Да гледат Алтернатива за Германия да не ги помете с някой нов мустакат чичко, че тогава ще завидят на евреите...

15

Хм

преди 6 години

Всичко зависи от САЩ-ако Тръмп е решил да изд*уха бабетката от поста,то тя няма шанс да продължи!Съгласно прословутия Канцлеракт,германският канцлер ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде одобрен от ВАШИНГТОН за да заеме поста!Въпросът е какво е решил Тръмп,иначе лостове за въздействие върху Германия има много-тя все пак е победена страна.Помним как когато си поискаха златото,американците им спретнаха Фолксваген-гейт!Без малко немският концерн да фалира,което щеше да е страхотен удар върху икономиката им!!

fallback