Снимка: Reuters

Съюзниците на Меркел в съставянето на ново правителство в Германия поставят ново предизвикателство пред формирането на кабинет.

Баварските консерватори искат да бъдат намалени корпоративният данък и социалните помощи за кандидатите за убежище, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Канцлерът Меркел се надява да получи четвърти мандат на поста, като убеди ГСДП да участва в ново издание на така наречената "голяма коалиция" в управлението на Германия - въпреки че и двата политически лагера понесоха тежки загуби на изборите през септември.

Между 7 и 12 януари е предвидено да се проведат проучвателни преговори.

ГСДП отначало искаше да остане в опозиция, но се съгласи да помисли върху възможността за участие в управлението в интерес на политическата стабилност. Това стана, след като коалиционните преговори на Меркел с две по-малки партии пропаднаха. ГСДП обаче не се ангажира с никакви обещания.

Документи, подготвени за предстоящ партиен форум на Християнсоциалния съюз, сестринската партия от Бавария на Християндемократическия съюз на Меркел, загатват за предстоящи трудни преговори - при положение че канцлерът и други призовават за бърза работа, за да се състави правителство.

ХСС, който исторически е по-консервативен от партията на Меркел, ще играе ключова роля в преговорите. През последните седмици двете консервативни партии показаха по-голямо единство, след като между тях се стигна до продължителен конфликт заради решението на канцлера от 2015 г. да приеме в Германия над 1 милион мигранти.

От изтекъл миналата седмица документ на ХСС стана ясно, че партията иска разходите за отбрана да бъдат увеличени до заложената от НАТО цел от 2 процента от брутния вътрешен продукт. Освен това в него се настоява за твърда позиция за имиграцията и се отхвърля засилването на европейската интеграция, което създаде предпоставки за конфронтация с ГСДП.

Сега от нови проектодокументи става ясно, че след предстоящия тази седмица партиен форум на ХСС може да се заформи нов конфликт.

В един от документите, който беше публикуван от списание "Фокус", се посочва, че баварските консерватори искат да бъде намален корпоративният данък с оглед на данъчните намаления в САЩ и сходните мерки във Великобритания и Франция.

"Ако Германия не действа, в близко бъдеще тя ще е с едно от най-високите равнища на корпоративния данък в световен мащаб", се казва в документа.

В друг документ на ХСС се иска да бъдат намалени помощите за кандидатите за убежище с цел така да бъдат разубедени повече мигранти от намерението си да дойдат в Германия, съобщи вестник "Аугсбургер алгемайне".

Предложението е вместо след 15-ия месец помощите да нарастват - както е сега, кандидатите за убежище да продължат да получават по-ниския основен размер на помощите в продължение на 36 месеца.

"Искаме да намалим социалните помощи за кандидати за убежище така, че Германия да не остава и за в бъдеще основният притегателен център за бежанци от целия свят", заяви пред вестника Александър Добринт, министър на транспорта на Германия и висш функционер на ХСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase