Снимка: Reuters

Европейската комисия задейства за първи път в история на ЕС т.нар. "ядрено копче" срещу Полша, което може да доведе до отнемането на правото на Варшава да участва при приемането на европейските решения.

Причината: серия промени в работата на съдебната система, които, според Брюксел, ще я лишат от възможността да взема самостоятелно решения, а кадруването на магистрати ще премине в изпълнителната власт.

"Правим това за полските граждани, защото всеки европейски гражданин има право на независимо правосъдие, защото силата на европейския общ пазар зависи от спазването на закона", заяви първият зам. на Юнкер Франс Тимерманс.

Той добави, че съдиите в ЕС трябва да могат да действат самостоятелно от политическата власт, а законовите промени ги лишават от това, тъй като президентът и правосъдният министър ще могат да решават кой да се пенсионира и кой да остава, както и да имат пръст при избора и назначаването на магистратите, както във върховния, така и в обикновените съдилища в страната.

Еврокомисията даде на съд Полша за поправките в закона за обикновените съдилища, подписани в петък от президента Анджей Дуда, но още не влезли в сила и издаде нова, четвърта препоръка как Варшава трябва да коригира законодателството си, за да избегне наказание.

Едновременно с това Комисията поиска задействането на член 7,1 от Лисабонския договор, който предвижда въпросът да бъде отнесен до страните членки, които да решат как да постъпят с Полша. Вариантите са различни - от засилен диалог и мониторинг до отнемането на правото на глас при вземането на решения в Брюксел. За да бъде наказана Варшава, четири пети от държавите членки трябва да са съгласни с това. Вишеградската група, в която Полша е заедно с Чехия, Словакия и Унгария вече заяви, че ще блокира решението.

"Няма да се откажем, защото въпросът е от екзистенциално значение не само за Полша, а за целия ЕС", заяви Тимерманс.

Той добави, че Еврокомисията е взела решението с "натежало сърце", но че "нямахме друг избор".

За възможно задействане на чл. 7 се заговори миналата седмица, когато германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че ако Еврокомисията поиска това, то Берлин и Париж ще я подкрепят. 

Запитан дали постъпката на Европейската комисия няма да засили антиевропейските настроения в Полша, Тимерманс каза, че действията й не се определят от възможните реакции на хората, а от необходимостта за предприемане на правни постъпки.

Междувременно шефът му Жан-Клод Юнкер изпрати писмо на новия полски премиер Матеуш Моравецки, с което го кани на вечеря в Брюксел на 9 януари в опит да го убеди да се откаже от правосъдната реформа.

Еврокомисията дава на полските власти да решат проблемите със законите за върховния и обикновените съдилища в тримесечен срок. 

До момента ЕС само веднъж се е доближавал до натискане на "ядреното копче"- през 2000 г срещу Австрия. Тогава това беше поискано от 14 държави членки, след избирането на крайно дясната партия на Йорг Хайдер в управляващата коалиция. Тогава ЕК отказа да задейства процедурата. Днес Тимерманс обясни, че това е било направено, тъй като управленската програма на правителството не е била преценена като представляваща риск за върховенството на закона.

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 1 година

Еврототалитаризъм в действие!

27

Анонимен

преди 1 година

ТЯ ПОЛША ВИНАГИ Е ВЪРВЯЛА С АНГЛИЯ. ДА НЕ СТАНЕ НЯКОЙ ЕКЗИТ НАБЪРЗО?

26

Анонимен

преди 1 година

"решенията не са съобразени с реакцията на хората, а с върховенството на закона..."

обаче

"ЕС смята за неуместно въвеждането на визи за САЩ, тъй като това щяло да затрудни отношенията и туризма..."

ало?

no comment