Снимка: Reuters

Ръководството на ХДС на германския канцлер Ангела Меркел обяви курс за съставянето на нова "голяма коалиция" със социалдемократите. Мотивът - да може най-голямата европейска икономика да излезе от политическата безизходица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Четвъртият мандат на Меркел беше поставен под въпрос миналата седмица заради провала на преговорите за съставяне на правителство между консерваторите, свободните демократи и Зелените.

Още по темата

Но в петък социалдемократите, под силен натиск да бъде запазена стабилността, промениха коренно позицията си и се съгласиха на преговори с Меркел, припомнят агенциите.

"Имаме твърдото намерение да имаме ефективно правителство", заяви след четиричасовата среща на ръководството на ХДС премиерът на провинция Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер.

"Твърдо вярваме, че това не е правителство на малцинството, а съюз с парламентарно мнозинство. Това е голяма коалиция", добави той.

По-рано вчера премиерът на провинция Бавария и председател на баварския Християнсоциален съюз - сестринската партия на ХДС - Хорст Зеехофер подкрепи съставянето на "голяма коалиция".

"Коалиция между консерваторите и ГСДП е най-добрият вариант за Германия - във всеки случай е по-добър от коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените", заяви Зеехофер пред вестник "Билд ам зонтаг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase