Снимка: Reuters
fallback

Бриджът не е спорт, тъй като не изисква от участниците физическо усилие. Това решиха магистратите от Съда на ЕС.
 
Те бяха сезирани от отдела за данъчни и финансови дела на апелативния съд на Обединеното кралство, който моли за указания, как да отсъди по жалба на Английския съюз по бридж. Спортната организация протестира отказа на данъчните власти във Великобритания да им върнат ДДС, събрано от входни билети.
 
Според Съда, който е най-висшата съдебна инстанция в ЕС, спортът е дейност, която "се характеризира с физически компонент, който не е несъществен". Те правят извод, че бриджът не изисква физическо усилие, което може да се определи като значимо и заключават, че това вади играта от кръга на спортовете.
 
Магистратите признават, че бриджът е "дейност, полезна за умственото и физическото здраве на редовно практикуващите я лица", но това за тях не е достатъчно да я квалифицира като спорт.
 
В същото време решението на съда казва, че бриджът е дейност, в която се използват логика, памет и планиране и така "стимулира физическото и психическо благосъстояние".
 
Заключенията на Съда на ЕС се отнасят конкретно до двойковия спортен бридж, при който всеки отбор играе последователно със същите карти като тези на другите маси. Победител е двойката, с най-висок резултат. Английският съюз организира състезания и турнири, за които продава билети.

Според организацията в спортния бридж се използват високи умствени умения, което го прави достоен кандидат за спортна дейност. Бридж съюзът поискал данъчните на Кралицата да му възстановяват платения върху билетите ДДС, като се позовават на Директивата за доставка на услуги, тясно свързани със спорта. Ищците са посочили, че бридж турнирите са културна услуга и оспорват решението на британските данъчни власти да не им върнат парите.
 
Решението на Европейския съд е задължително за всички държави, където може да има сходни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Shark

преди 6 години

Значи по тази логика и шахът не е спорт. Всъщност аз също мисля че не е. Обичам шах и го играя, но винаги ми е било чудно че го определят като спорт.

14

Анонимен

преди 6 години

Ами и шахът не е спорт!

13

Анонимен

преди 6 години

За да играеш бридж трябва да се полагат умствени усилия. Явно за да съдийстваш в Европейския съд и това не е необходимо...

fallback