Снимка: архив Reuters

Гърция излезе от кошмара на кризата след реформи. Това обяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за гръцката телевизия "Skai". Той призна и че не би искал да налага подобни реформи на германците, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Интервюто на Шойбле бе последното му на поста, напомнят световните агенции.

Той обясни, че плановете за възстановяване, които страната приложи, са й позволили да излезе от ситуацията, която гръцкият водещ нарече "кошмар".

"Приключи се, цифрите показват, че през 2017 г. ситуацията се подобрява", заяви Шойбле. "Смятаме, че Гърция ще се възстанови без вземането на нови мерки и ще си върне достъпа до пазарите" през август 2018 г., както е предвидено. Поради това няма да се наложи допълнително облекчаване на външния дълг", добави той.

Според Шойбле проблемът на Гърция през следващото десетилетие няма да е в дълга, а в продължаването на реформите.. Той предупреди страната да внимава да не се върне назад.

"Гърция трябва да спре да обвинява други за финансовите си проблеми и да се фокусира върху придържането към реформите", подчерта финансовият министър, мразен от мнозина гърци.

Той призова Атина да поеме отговорността за финансовите си затруднения и да работи по проблема. "Когато молите другите за заеми, не можете да ги обиждате за това, че са ви ги отпуснали. Няма никакъв смисъл", заяви Шойбле, цитиран от Ройтерс. "Проблемите на Гърция са проблеми на Гърция", подчерта влиятелният германски политик.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase