Управителят на Ломбардия Роберто Марони. Снимка: Reuters

Италианският премиер Паоло Джентилони заяви днес, че е готов за дискусии в рамките на закона и конституцията с президентите на Венето и Ломбардия за по-голяма автономия на тези две области след референдума в неделя, предаде Франс прес.

Още по темата

"Правителството е готово за среща по въпросите на автономията. Да се водят дискусии е полезно за страната, ще видим при какви условия. Това ще е комплексна дискусия, но ние сме готови да я водим в рамките на закона и конституцията", заяви Джентилони при посещение във Венето. "Обсъжда се как да се направи така, че Италия да функционира по-добре. Нямаме нужда от нови обществени разделения, трябва да преодолеем онези, които породи кризата", добави премиерът, цитиран от БТА.

Над 95 процента от жителите на Венето и Ломбардия подкрепиха на референдума в неделя идеята областта им да получи по-голяма автономия. За разлика от допитването в Каталуния италианският референдум беше в рамките на закона.

Двете богати области, които осигуряват 30 процента от брутния вътрешен продукт на Италия и смятат, че Рим разхищава данъците им, ще преговарят за характера и мащаба на автономията си, а после постигнатите договорености трябва да бъдат утвърдени от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase