Андрей Бабиш. Снимка: архив, Reuters

„В Чехия има много силни антиевропейски настроения и всяка страна от ЕС, която проявява неуважение към източните държави, ги засилва. Може би не сме далеч от Чекзит“.

Това заяви чешкият социален министър Михаела Марксова пред колегите си, събрани в Люксембург за редовното заседание на социалните министри вчера.

Повод за изявлението бяха дебатите по новите правила за командироване на работници в ЕС, които държавите от Вишеградската група, включително Чехия, оспорват. Според тях задължаването на работодателите да плащат еднакви възнаграждения за еднакъв труд, както и намаляването на срока за командироване на работници, ще ощети новите държави членки и ще доведе до масови фалити на фирми.

Изказването на Марксова дойде само ден, след като евроскептичната партия на милионера-предприемач Андрей Бабиш спечели убедително парламентарните избори в Чехия.

Още по темата

Бабиш, който е медиен магнат и владее значителна част от пазара на биогорива, е вторият най-богат човек в страната.

Неговата партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) взе значително предимство спрямо традиционните партии като чийто противовес е създадена. Партията е против влизането на Чехия в еврозоната и се обявява срещу по-нататъшното задълбочаване на интеграцията в ЕС и засилването на правомощията на Брюксел.

В писмо, изпратено от шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод на победата на Бабиш, се изказват пожелания „Чехия да участва по-активно в усилията ЕС да стане по-обединен и по-демократичен, основан на общи ценности“.

Самият Бабиш неведнъж се е изказвал срещу пренебрегването на гласа на новите страни при вземането на общи решения. Той се обяви против квотите за приемане на бежанци, заради които Еврокомисията води наказателна процедура срещу Прага. Бъдещият премиер заяви, че няма да допусне заселване на мигранти, дори страната му да трябва да плаща глоби за отказа си.

Досега той не е декларирал намерения да вади Чехия от ЕС, макар да е призовавал Брюксел добре да обмисли по-сериозно причините зад решението на британците да напуснат Съюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase