Мариано Рахой. Снимка: архив, Reuters
fallback

Испанското правителство ще се събере в събота на извънредно заседание, за да задвижи процедурите по временна отмяна на самоуправлението на Каталуния.

"Испанското правителство ще продължи с процедурите, предвидени в член 155 от конституцията за възстановяване на правния ред в самоуправлението на Каталуния", се казва в изявление на кабинета в Мадрид.

Oще по темата

"Идната събота правителството ще одобри на извънредна среща и ще внесе за разглеждане в Сената мерки за защита на интереса на испанците, включително на гражданите на Каталуния, и за възстановяване на конституционния ред" в областта.

Управляващата Народна партия има мнозинство в горната камара, което е достатъчно за одобряване на мярката, но Рахой води преговори и с опозиционни лидери, за да си гарантира още по-голяма подкрепа. Кабинетът на Рахой трябва да определи точно какви мерки иска да приложи в Каталуния и да ги внесе за гласуване в Сената.

Изявлението на правителството бе публикувано, след като каталунският лидер Карлес Пучдемон не изпълни изтеклия в 10.00 часа местно време ултиматум на испанския премиер Мариано Рахой официално да се откаже от плановете за отцепване.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Бобо

преди 6 години

Да се отделят,това е демокрация....това искахме.... Е имаме го,а сега незгодно...всичко друго е диктат.Европа- диктатор,САЩ-ОЩЕ ПО ГОЛЯМ ДИКТАТОР.Престъпници...

41

сулю

преди 6 години

и аз искам да си скъсам паспорт и *** да ***, ама и да го скъсам пак оставам бг гражданин. А аз не искам, щото не съм съгласен с моите данъци оня сулю добрев да ми санира с на батко си фирмата.

40

Ангел

преди 6 години

Точно така! Изключително правилна и справедлива постъпка на Мадрид с едно голямо НО .Сепаратизма е престъпление описано в конституциите на всички държави по света и наказанията предвиждани в закона са едни от най-тежките.Мадрид да се придържа към закона и да тикни в затвора до живот всички Каталунски лидери искащи независимост!!!

fallback