Снимка: архив, Reuters
fallback

Каталуния ще обяви пълна независимост от Испания, ако правителството в Мадрид изпълни заканата си да отмени автономията й, заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон в писмо до испанския премиер Мариано Рахой.

"Ако правителството продължи да отказва да води диалог и ако продължи с репресиите, парламентът на Каталуния може да пристъпи, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост", каза Пучдемон.

Oще по темата

Той разгласи какво е написал в писмото минути преди 10 часа местно време, когато изтече даденият му от Рахой ултиматум да се откаже от плановете за независимост, защото в противен случай ще бъде активиран член 155 от конституцията, който ще позволи на централното правителство да суспендира каталунската автономия.

Писмото бе разпространено в Twitter от каталунското регионално правителство.

В събота ще има заседание на испанското правителство, на което ще се задейства процесът за поемане на контрол върху Каталуния, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на официален източник в Мадрид.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Е . Т.

преди 6 години

Я аз пък да те попитам колко време си живял в Испания,че да говориш за данъците им и ситуацията в автономните области. Аз съм 0т 1998-*** г. в тази готина и уредена държава.

29

Анонимен

преди 6 години

"Няма промяна без революция" - това са думи на физикохимик от 19 век описващ политически и социални събития чрез термодинамиката. Без кръв трудно ще стане. Няма логистика и инженерство, а само бездарно философско приказване.

28

До 18

преди 6 години

от какъв зор си развалиха рахата, не мога да разбера.----------Изглежда не си запознат с "испанската" история. Осведоми се и ще резабереш... а дали е рахат само ти можеш да кажеш. Предполагам и с данъчната и икономическата ситуалция в отделните провинции не си запознат. Много хубава черта имаме ние българите - да коментираме неща, които не разбираме, особено ако нас не ни засягат, но пък да вземем да си оправим собственият двор не можем...

fallback