Снимка: архив, Reuters
fallback

Българите остават сред оптимистите за ЕС, показва проучване, представено днес от Европейския парламент.

Почти половината българи (48%) са на мнение, че ЕС се движи в добра посока, но едва 28% имат това усещане за своята родина. Обратната посока се наблюдава при холандите и малтийците, според които техните държави се справят по-добре от ЕС, показват данните.

Попитани коя цел е най-добре ЕС да защитава, българите посочват свободата на пътуване, работа и образование.

Този отговор е споделен от мнозинството граждани на Великобритания, Литва, Латвия, Естония, Ирландия и Словакия.

Възможните отговори на този въпрос са включвали също основните права и свободи; правото на работа; достатъчни и сигурни пенсии; опазването на околната среда. Темата за пенсиите е особено важна за унгарците, а за околната среда - за белгийците и малтийците, показва проучването.

Попитани как се определят повече - като граждани на своята държава или на ЕС - повечето българи са отговорили "и двете". Този отговор дават и повечето граждани на Австрия, Финландия, Чехия, Холандия, Дания и Литва.

В Германия и Швеция мнозинството се възприема повече като част от ЕС, докато в Естония, Великобритания, Гърция, Ирландия, Хърватия и Малта на първо място мнозинството поставя националната принадлежност.

Делът на българите, които имат усещането, че гласът им се чува в ЕС, намалява. Същата посока се наблюдава още само в Литва и Румъния, докато Кипър и Латвия не отчитат промени, а във всички останали държави от ЕС този дял расте, сочи проучването.

Изследването показва, че за последните 10 години въпросът със съпричастността между държавите в ЕС е изгубил от значението си за гражданите (спад от осем процента). Докато за близо половината българи и гърци този въпрос е важен, в Испания, Швеция и Малта темата има значение за двайсетина на сто от участниците в допитването и едва за 13 на сто от британците.

Общо в ЕС 64 процента от участниците са заявили, че членството на страната им в Общността осигурява принос (ръст от четири процента за една година), а 57 на сто са доволни, че са част от обединена Европа.

Най-заплашени (57 на сто) европейците се чувстват от тероризма, но също и от безработицата (43 на сто), бедността (42 на сто) и безконтролната миграция (35 на сто).

Всеки пети се страхува от промените в природата, организираната престъпност, въоръжен конфликт, крайностите в политиката, а едва един от десет посочва кибератаките, социалния дъмпинг, сигурността на данните и разпространението на заразни болести.

Проучването показва, че едва 33 на сто от хората виждат Европейския парламент в положителна светлина, а 42 на сто са безразлични. Над половината (55 на сто) са изразили интерес към следващите избори за евродепутати през 2019 година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 6 години

До ВасилевЗападните държави от милост не правят нищо. Колкото до тяхната полза, тя никога не се губи. Може би ти ще ми кажеш какво получава България от златото, което копаят край Челопеч, а от медта край Панагюрище и Пирдоп? А редките метали сред всичко това никой не ги отчита. А са по-скъпи от медта и златото. Без война получиха право да разполагат с нашата територия както си искат. Нямаме елементарен суверенитет. Трябва да си съвсем сляп или съвсем ***, за да не виждаш всичко това.

48

Анонимен

преди 6 години

Хе ,хе Беларусь ! На години преди БГ . Работеща икономика . БВП много по -голям от нашият.Няма Евр. Ценности ,гей прайдове ,двуполови бракове . И вече е над 10 милиона а БГ още някоя година и пада под 7 милиона. Силна армия , ниска престъпност положителна раждаемост и няма ,,неправителствени организации, ,финансирани от Сорош ,САЩ .

47

Анонимен

преди 6 години

Най ценното е ЗДРАВЕТО и нищо друго от ЗДРАВЕТО . НО И НЕГО ДОКОЛКОТО БОГ НИ ГО ЕДАЛ НИГО ВЗЕХА . Ако написалата това се разболее от рак ,ще забрави и свободата на пътуванията и другите ценности . ЗРАВЕТО !!1

fallback