Снимка: Reuters
fallback

Каталунската криза може да има отрицателни последици за икономиката на Испания и да доведе до загуба на 12 млрд. евро от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната догодина, съобщава в. "Паис", цитиран от Investor.bg.

Според информация на Независимия орган за бюджетна отговорност през 2018 година БВП може да се свие с 0,4-1,2 процентни пункта, което е равно на около 4 млрд. до 12 млрд.евро в зависимост от това колко дълго ще продължи конфликтът. Отбелязва се също, че на Каталуния се падат 20% от испанския БВП, затова всичко, което се случва в региона, оказва съществено влияние върху ситуацията в страната. Предишната прогноза за растежа за догодина бе 2,7 на сто.

На 1 октомври в Каталуния бе произведен забранен от централните власти референдум за излизане на испанската автономна област от Испания. Над 90 процента от участвалите в допитването 2,28 млн. от общо 5,31 милиона каталунски избиратели се обявиха за независимост.

Мадрид поиска от каталунското ръководство до 10 часа местно време утре, 19 октомври, да отговори ясно дали е обявена независимост на областта. Ако това не стане, Мадрид има право да използва член 155 от конституцията, който позволява да се ограничи автономията на областта.

Още икономически новини от България и ЕС вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 6 години

Бълха ги е ухапала. Колко е голяма Испания, какъв бвп има в сравнение с нас? Защото тук се откраднаха над 30милиарда последните 10години под формата на банков обир и заеми, а ние сме живи (само не сме здрави).Ще се оправят хората, спокойно. Ное обаче- Не.

3

Анонимен

преди 6 години

Може , то и българите може да се оправим, но за сега само ни оправят

2

Испания

преди 6 години

До номер 1Тя и София и Софийска област е златна кокошка по тая логика, да вземе да се отдели незаконно.

fallback