Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters
fallback

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не иска Каталуния да става независима, защото това би насърчило и други региони да направят същото и ще направи управлението на ЕС прекалено сложно, предаде Ройтерс.

"Ако позволим на Каталуния - а това не е наша работа - да се отдели, и други ще направят същото. Не искам това", каза Юнкер в реч в Люксембургския университет.

Oще по темата

По думите му той е "силно обезпокоен" от сепаратистките тенденции в Европа и е призовал испанския премиер Мариано Рахой да направи така, че ситуацията да се върне под контрол.

Имайки предвид каталунските апели за посредническа роля на ЕС, той посочи, че комисията не би могла да посредничи, ако само едната от страните иска това.

ЕС вече е изразявал доверие в Рахой, че ще уреди въпроса, и определи ситуацията около Каталуния като вътрешна работа за Испания.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

от Жирона

преди 6 години

като не искате Каталуния да се отцепи ...направете така, че проблемите да се решават по -бързо. Да има чуваемост от малките и крайни ,,квартали''...т. е. държавици -автономии.Кво се правите на глухи.

35

Анонимен

преди 6 години

До 20 некъф славянинКой иска да ходи в русия, бе славянино? Дори самите руснаци бягат като от чума от там. Досега не съм чул *** да иска на гурбет в русия, ама в Нигерия и Южна Африка ходи.

34

До 29

преди 6 години

За всичко си прав, колега, но само за това, че Хитлер е избивал евреи, не съм съгласен. Имал е план да ги засели в днешна Палестина, но поради възражения на арабите, той е решава след войната да ги изсели в Мадагаскар. Циклон Б се ее използвал за обезпаразитяване, т.нар. газови камери са построени от комунистите след войната, загиналите в лагерите са били болни от коремен тиф, и са били по-малко от тези в СССР и Великобритания. Числото 6 мил. е измислица като всички останало.

fallback