Дейвид Дейвис и Мишел Барние. Снимка: Reuters
fallback

Няма значим напредък в преговорите между ЕС и Великобритания за излизането й от ЕС. Това призна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние 4 месеца след старта на разговорите по раздялата.

Барние съобщи, че ще обяви пред европейските лидери, които се събират на среща на върха след седмица в Брюксел, че преговорите не вървят и че ЕС не може да премине към втория етап – договаряне на бъдещите отношения с Лондон.

"Разговорите вървят конструктивно, но без големи стъпки напред", заяви Барние след приключването на петия кръг от преговори днес в Брюксел.

Напредък има по правата на гражданите и бъдещата граница между Ирландия и Северна Ирландия, но са в мъртва точка по финансовото споразумение, уточни той.

ЕС държи да постигне "значим напредък" по трите точки, преди да започне разговор по бъдещите отношения, които са приоритет пък за Лондон.

"Преговорите по финансовото споразумение са в задънена улица", заяви Барние, добавяйки, че "Великобритания не е готова".

Тъй като Обединеното кралство отказва да представи своята сметка по развода, договарянето на задълженията въобще не е започвало и само се водят технически разговори, поясни главният преговарящ.

По Ирландия се говори по принцип и за създаване на обща зона за движение. По правата на гражданите, който е основен приоритет за ЕС,се обсъждат "специфични инструменти" за гарантиране на правата след раздялата.

Британският секретар за напускането Дейвид Дейвис демонстрира повече оптимизъм, най-вече по договарянето на правата на гражданите. Той обаче призна, че Лондон работи и по варианта за излизане без споразумение с ЕС.

Дейвис призна, че без решение остават въпросите, свързани с правото на пребиваващите във Великобритания европейски граждани да доведат семействата си, възможност при завръщане да ползват пенсии и други социални придобивки от работата си в Обединеното кралство, признаване на професионалните квалификации и правото за гласуване на местните избори на Острова. Няма и решения и за правата на британските граждани в Европа на пълно право на престой и на придвижване на страните от ЕС-27.

Затова пък Лондон е готов да облекчи процедурата за регистрация на европейците, които вече се намират или са работили на Острова.

"Регистрационен процес ще има, но той ще е съвсем различен от досегашния – по-интерактивен и не така скъп", поясни британският секретар.

Дейвис съобщи, че европейските граждани, които вече имат карти за престой, няма да минават отново цялата процедура, за да легализират оставането си в Обединеното кралство, а ще им бъде предложен ускорен процес.

Британският секретар подчерта, че сега е важно европейските лидери да проявят повече гъвкавост и да разширят преговорния мандат на Барние, така че той да може да води паралелно разговори по развода и по бъдещето. Лондон настоява, че не може да изчисли задълженията си към ЕС, без да знае какво ще получи в бъдеще.

"Не ми допадат отстъпки, когато става дума за правата на гражданите и за бенефициентите на европейски проекти. Сметките трябва да бъдат уредени. Brexit води след себе си последствия и финансовите отношения са част от тях", подчерта Барние.

Очаква се идната седмица европейските лидери да отложат до средата на декември решението си дали могат да преминат към следващия етап от преговорите с Великобритания.

Обединеното кралство ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. Ако дотогава не е постигната договореност по условията, това ще стане автоматично, като цялото европейско законодателство ще преустанови действието си на територията на Великобритания, а поданиците на кралицата ще загубят правата си на европейски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

citizen

преди 6 години

До АнонименАло, пази Божи сляпо да прогледне ! Тия ще ги дрънкаш на някой от вашетп село вечерта на раздумка.....От 15 години живея в UK и знам и как изглеждат, и кви са им обноските, и всичко....Хвали ми немец, австриец, швейцарец... Англичаните са добри само в приказките и в цоцането на кинти, в друго - не.P.S. - Не хваля българската нация, просто пиша нещата такива, каквито ги виждам аз.

33

Анонимен

преди 6 години

Дааа, Блгарските мъже са изключително грозни, в голямата си част. Чудно ми е, как жените не са толкова грозни ...

32

Реалист

преди 6 години

Ами обратно, къде.

fallback