Снимка: Министерски съвет
fallback

Общ преглед

Премиерът Бойко Борисов обяви Европейския съюз за най-доброто място и на изток, и на запад. Европейски дипломат пък го похвали, че е познат и уважаван в ЕС и че е най-дългогодишен лидер в ЕС след канцлера Меркел.

Това стана по време на представянето на програмата за председателството ни. Борисов разказа приоритетите му пред членовете на Висшия политически консултативен борд в резиденция "Лозенец" в София.

На първата среща на Борда днес присъстваха петима от шестимата му членове – президента Росен Плевнелиев, експремиера Симеон Сакскобургготски, бившия председател на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг, премиерът на Долна Австрия Ервин Прьол, посланик Жан-Давид Левит. Поради ангажименти, в България не успя да пристигне бившият шеф на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Oще по темата

Пред тях Борисов обясни, че авторитетът им на политици, получили международно признание, ще бъде от ключово значение за България в стремежа за укрепване на европейските ценности.

"Няма по-добро място от ЕС – нито на изток, нито на запад, и ние ще работим за неговия успех", категоричен беше премиерът.

Той получи подкрепа от членовете на Борда.

"Убеден съм, че страната ви е много добър пример за спазване на европейските ценности и ще покаже това по време на Председателството", каза посланик Левит. Според него България има изключителен шанс да има министър-председател като Бойко Борисов в толкова ключов момент.

"Той е вторият най-дългогодишен лидер в ЕС след Меркел, той е припознат, уважаван и обединява лидерите на ЕС", каза Левит и оцени високо капацитета на България във връзка с отношенията на Съюза със Западните Балкани, Турция и Русия.

Пред Борда Борисов потвърди, че България гледа изключително отговорно на първото си председателство. Той припомни, че то съвпада с въпроси от критично значение за бъдещето на Обединена Европа.

Премиерът обясни и че България ще търси баланс и ще насърчава постигането на широк консенсус по приоритетните за Съюза теми.

"Нашата амбиция е да успеем да постигнем приоритетите, определени в Програмата на Комисията за един по-обединен, по-силен и демократичен съюз", обясни още министър-председателят.

В срещатаучастваха и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова. и икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

Капутин

преди 6 години

Вече е официално: в този сайт се изявява най-неграмотната, русофилска, роболепна и проституираща част от българското население. Тяхната най-лелеяна мечта е ЕС да са разпадне, за да може България да стане колония на Царство Путиландия. Те бленуват да са низвергнати и унижавани мужици, които да задоволяват първичните си нужди със светената продукция на отделителната система на техния император.

130

Анонимен

преди 6 години

Рапунцел Тиквов в цялото си великолеПИЕ !

129

Морски

преди 6 години

Долу диктатора Борисов!!!

fallback