Снимка: архив, Reuters
fallback

Независима Каталуния може да запази еврото като собствена валута, съобщи Европейската комисия днес.

След референдума в неделя лидерите на най-богатата испанска провинция заплашват да обявят в близките дни независимостта си от Испания.

Ако това се случи, Каталуния автоматично ще престане да бъде член на Европейския съюз, предупреди Брюксел в понеделник.

Днес Еврокомисията поясни, че скъсването с Испания ще означава и излизане от Еврозоната. Въпреки това евентуалната новообявена държава ще може да запази, ако желае, еврото като официална валута.

Oще по темата

Тази възможност е предвидена в законодателството на Еврозоната. Еврото е единствена валута в две държави, които не са членове на ЕС – Косово и Черна гора. Както и в 4 европейски държави-джуджета, които не са част от Еврозоната: Ватикана, Андора, Сан Марино и Монако.

Използването на еврото може да стане, като се сключи монетарно споразумение с ЕС, даващо право за сечене на евромонети за собствени нужди, или без такова съгласие. Във втория случай държавата няма право да произвежда монети или банкноти и ги купува от страни от Еврозоната.

Междувременно сръбският премиер Ана Бърнабич съобщи, че ще пише до Европейската комисия, за да поиска обяснения защо според Брюксел случаите „Косово“ и „Каталуния“ са различни. По-рано говорител на Жан-Клод Юнкер заяви, че Еврокомисията смята въпроса с референдума за независимостта на Каталуния за вътрешен въпрос на Испания и не би се намесила с посредничество, за което я призоваха каталунските водачи. В същото време при отделянето на Косово ЕС не само посредничи, но и изпрати мисия в Прищина. Говорителят мотивира различния подход с факта, че Испания е страна член, а Сърбия – не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

са

преди 6 години

по това време югославия се разпадаше на съставните си части а особено мюсулманите бяха подложени на геноцид нищо общо с европейска испания

39

Анонимен

преди 6 години

ДО СРЪБСКАТА ПРЕМИЕР-ми госпождине премиер ЕТО ТИ Я РАЗЛИКАТА-В КОСОВО АЛБАНЦИТЕ СА МНОЗИНСТВО И НЕ СА СЪРБИ,КАТАЛУНЦИТЕ НЕ СА ИСПАНЦИ,т.е. се пита ЗАЩО ЗА КОСОВО МОЖЕ А ЗА КАТАЛУНИЯ НЕ МОЖЕ!ВЪПРОСЪТ ТИ Е СБЪРКАН ГОСПОЖДИНЕ ПРЕМИЕР!

38

Имигрант

преди 6 години

Ей това Българските журналисти са страшно племе ,вече отделиха Каталуния от Испания ,за каква независима Каталуния говорите,какви са тези глупости,самите Каталунци още не знаят какво ще става ,обаче нашата журналистическа гилдия е наясно с нещата ,спрете да пишите глупости,само зада си вдигате рейтинга

fallback