Снимка: архив, Reuters

Секретарят по миграцията на Белгия Тео Франкен обяви, че няма да продължи правото на престой в страната на главния имам на Голямата джамия в Брюксел, тъй като го смята за опасен за сигурността на страната.

Свещеникът, който е египтянин по националност, живее в Белгия от 13 години и служи в най-важния мюсюлмански храм в страната. Голямата джамия е единствената в Брюксел, която има минаре.

Франкен заяви, че имамът е “твърде радикализиран, салафит, силно консервативен и опасен за нашето общество и националната сигурност”.

Той смята, че Абделхади Сеуиф е "един от главните идеолози на уахабизма в Европа".

Решението на държавния секретар не предрешава присъдата на апелативния съд, който ще гледа в края на месеца жалбата на Сеуиф за отказа на миграционните власти да продължат картата му за престой.

Визата на Сеуиф е изтекла през март и според правилата той е трябвало да напусне страната през юни. Въпреки това по данни на властите имамът продължава да се намира в Брюксел в очакване на съдебното слушане.

Пред обществената телевизия Сеуиф заяви, че той проповядва умерен ислям и че не разбира обвиненията на министъра.

Според местните медии през февруари е извикан от парламентарната анкетна комисия, разследваща атентатите в Брюксел на 22 март 2016 г., да свидетелства.

Наскоро правосъдният министър Коен Геен съобщи, че се подготвя нова процедура за признаване на мюсюлманските свещеници и молитвени храмове в страната, която предвижда по-голямо участие на специалните служби в проучването на кандидатите и източниците за финансирането на молитвените места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase