Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия отправи директна заплаха срещу Полша да задейства най-тежкото наказание в ЕС - отнемане правото на глас при вземане на европейските решения.

Първият заместник на Жан-Клод Юнкер Франс Тимерманс заяви, че "Полша е много близо до задействане на чл. 7" и че въпросът ще бъде обсъждан на следващото заседание на Европейската комисия идната сряда.

"Ще направя всичко възможно да гарантирам, че Полша се придържа към върховенството на закона, свободата на изразяването, свободната икономика, защото това беше изборът на полския народ. Полша беше в сравнимо положение с Украйна, вижте сега разликата - това са два различни свята. Отчасти това е така, защото имаше върховенство на закона - затова няма олигарси в Полша", подчерта Тимерманс.

Член 7 от Лисабонския договор е "ядреното копче" на ЕС срещу страните членки, тъй като принудително напускане на Съюза не е предвидено в европейското законодателство. Той предвижда държавата да бъде изключена от вземането на решения по приемането на ново законодателство и други политически действия на ниво министри или държавни лидери.

Причината за гнева на Европейската комисия са четири закони, приети в последните седмици от Сейма, които значително ограничават независимостта на съдебната власт в страната.

В частност някои от поправите предвиждат съдиите да се назначават от министъра на правосъдието, което според Брюксел ще направи от магистратите "слуги на политическите елити".

Други изменения ще прекратят мандата на членовете на Националния правосъден съвет, хомолог на българския Висш съдебен съвет, и ще позволи на парламента да избира 15 от неговите 25 членове. Сега те се избират измежду магистратите.

Тимерманс заяви, че всеки от 4-те променени закони е посегателство върху върховенството на закона, а те заедно слагат край на независимостта на съдебната власт.

"Ще направя всичко възможно да гарантирам, че Полша се придържа към върховенството на закона, свободата на изразяването, свободната икономика, защото това беше изборът на полския народ. Полша беше в сравнимо положение с Украйна, вижте сега разликата - това са два различни свята. Отчасти това е така, защото имаше върховенство на закона - затова няма олигарси в Полша", подчерта Тимерманс.
Брюксел смята, че трябва да се намеси, тъй като полските съдии са също и съдии на ЕС и като такива трябва да се ползват от всичките си права да отсъждат според закона, без да са подложени на влияние.

"Няма полски гражданин, който да иска да влезе в съдебната зала, знаейки, че някой в министерството може да се обади на съдията", коментира Тимерманс.

Ето защо Европейската комисия идната седмица ще започне наказателна процедура срещу Варшава. Отделно ще бъде разширена процедурата за върховенството на закона, която Брюксел води срещу Полша от миналата година заради поправки, ограничаващи Конституционния трибунал - конституционният съд на страната.

Според източник от Комисията хората на Юнкер ще се позоват на забраната за дискриминация, като цитират различната възраст, на която Варшава иска да пенсионира жените и мъжете съдии. Освен това се смята, че намаляване на възрастта за пенсиониране на магистратите е в разрез с пенсионната реформа в страната, при която тя бе увеличена за всички професии.

Именно тази процедура, задействана за първи път, може да завърши с "натискането на ядреното копче" - член 7.

Комисията ще изчака седмица, за да види дали президентът Анджей Дуда ще спре влизането в сила на два от законите, но няма да я откаже от действие, тъй като държавният глава не атакува всички опасни според Брюксел поправки.

Без да уточнява срок, Тимерманс посочи, че ще разговаря и с естонското председателство на ЕС, за да уточни вкарване на точката за Полша и в Съвета на ЕС. Страните членки могат единствени, с квалифицирано мнозинство, да отнемат правото на глас на Варшава.

Въпросът беше гледан през май, но тогава не се стигна до гласуване. Тимерманс смята, че Варшава не е изпълнила решението на страните членки да поднови диалога за върховенството на закона с Комисията, и затова има основания да търси нова подкрепа от нея.

Тимерманс разграничи проблемите, които Унгария има с Брюксел, които не засягат независимостта на съдебната власт. Еврокомисията гони правителството на Виктор Орбан заради закони срещу финансирането на неправителствените организации, затварянето на Централноевропейския университет и мигрантите. При предшественика на Юнкер Жозе Мануел Барозу Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Будапеща за намаляване на възрастта за пенсиониране на съдиите. Унгария беше осъдена от Европейския съд и поправките отменени, но докато решението беше взето, над 300 съдии напуснаха системата.

Досега чл. 7 никога не е бил задействан в 16-годишната си история, макар да е било обсъждано започването му срещу Австрия и Унгария.
 

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 1 година

Че какво,като "отнемат глас"?!Просто ще станат безгласни,като нас!

Нали Тиквун клечи и чака ,какво ще му кажат шефовете?!

То и да каже нещо,е все тая,никой не базари нито него,нито нас,за слива - нали и ние клечим,като него и чакаме,какво ще каже той ?!

Е,поляците едва ли ще стоят като нас робите и може просто да теглят една майна на перверзната импери и да излязат от нея...а след тях и всички останали!

Накрая в ЕС ще остане с изплезен език Тиквун,че няма да е останал висш задник за
***!

55

Шаран-БГ

преди 1 година

Г-н Тимерманс ще оправи всички комунистически изчадия, които си позволяват да се правят на "чичо Сталин" ! Обзалагам се, че не можете да познаете как ще гласува ББ за нужното "квалифицирано мнозинство" по отнемане "гласа" на Полша!
Извинявай Аспарухе /№59/, но кой ще те пита тебе, /че и мене, тъмните балкански субекти/ ИСКАМЕ или НЕ ИСКАМЕ у НАТО и ЕС- С. Паси или достойният внук на Фердинанда ??? Г-жа Кунева нас ли ще пита , кои и колко блока на АЕЦ Козлудуй да спрат работа? US-ДЕМОКРАЦИЯ, БАТЕ

54

за съжаление

преди 1 година

не сте Добрият Градинар