Снимка: Reuters, архив

Седем страни членки на Европейския съюз от Централна Европа призоваха съюза да ускори приемането на Черна гора и Сърбия, като изтъкнаха, че отлагането на интеграцията на Западните Балкани може да представлява заплаха за сигурността на целия регион, предаде БТА като се позива на Ройтерс.

Външните министри на четирите страни от Вишеградската група /Унгария, Словакия, Полша и Чехия/, Австрия, Словения и Хърватия се срещнаха днес в Будапеща, за да обсъдят проблеми на миграцията и ситуацията в Западните Балкани и Украйна.

"Ако не можем да ускорим европейския интеграционен процес в Западните Балкани, ще трябва да се изправим пред сериозни предизвикателства за сигурността в целия Централноевропейски регион", каза на пресконференция унгарският външен министър Петер Сиярто. Той подчерта, че ЕС трябва да ускори преговорите с Черна гора и Сърбия и да започне преговори с останалите страни от Западните Балкани.

Албания и Македония са кандидатки за членство в ЕС, но още не са започнали преговори, докато Босна и Херцеговина и Косово чакат да получат статут на кандидатки за членство.

"Ситуацията в Западните Балкани е доста неясна и нестабилна и ще трябва да се уверим, че има диалог за засилване на сигурността в този регион", каза словенският външен министър Карл Ерявец.

Още продължава напрежението между Сърбия и бившата й област Косово, чиято независимост Белград не признава, а Македония и Босна и Херцеговина са разтърсвани от междуетнически разногласия.

Перспективата за членство в ЕС е главна цел на страните от Западните Балкани след войните от 90-те години. Но решението на Великобритания да излезе от ЕС, засилването на десния популизъм в много страни от съюза и дебатите за бъдещия облик на ЕС поставиха разширяването на блока на заден план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase