Снимка: архив Reuters
fallback

Хиляди британци излязоха по улиците на Лондон, за да протестират срещу мерките на драстични икономии на правителството на Тереза Мей. Според демонстрантите министър-председателката е изгубила всякаква легитимност след обрата на парламентарните избори на 8 юни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Начело на протестиращите се издигаше голям плакат с надпис "Торите вън", а на други пишеше "Бюджетните съкращения струват човешки животи" - предвид политиката на драстични икономии, провеждана от управляващите консерватори от 2010 година.

Тереза Мей преминава през криза на лидерството след парламентарните избори, преди които беше убедена в пълната си победа, но в крайна сметка изгуби абсолютното мнозинство в парламента и голяма част от доверието на обществото, припомнят международните агенции.

Движението против драстичните икономии Пипълс асембли (People's Assembly), което е един от организаторите на днешния протест, смята, че пожарът в небостъргача Гренфел, при който по-рано този месец загинаха най-малко 80 души, е "най-трагичният пример какви могат да бъдат последиците от драстичните икономии".

Оцелели от трагедията обвиниха управителите на сградата, че са правили икономии за сметка на тяхната безопасност.

В четвъртък Тереза Мей едва успя да получи вот на доверие в парламента, благодарение на спорната подкрепа на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) - малка ултраконсервативна северноирландска партия.

В сряда правителството даде първи сигнали за смекчаване на политиката си на драстични икономии, като посочи, че може да обмисли повишение на заплатите в обществения сектор.

Никакво решение обаче не може да бъде прието преди гласуването на бюджета, най-вероятно през есента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 6 години

Ако на сегашното положение в България не му казвате фалит, не знам какво му казвате!! Хиляди излизат в Лондон заради икономиите на премиерката. У нас си траят за поредно качване цените на ток, парно, вода.... за второ качество храни, за мизерни заплати и жалък стандарт на живот... Затова Великобритания е и ще бъде велика, а БГ...... вижда й се краят. И по - долу някой беше писал, че у нас сега идвали световни звезди... Мда, в пенсионна възраст!! Последната голяма и актуална звезда изнесла концерт в София беше Лейди Гага през 2013, и то САМО з/то има добро сърце! .

38

до 64

преди 6 години

Искаш да кажеш, че като си "некадърен", трябва да не се храниш ли?! Няма такова понятие некадърен, измислено е от капитализма. Всеки човек има някакви заложби, трябва само да попадне на точното си място. Но тук е проблемът! А да не би да твърдиш че при капитализма няма хора, които заемат постове на по - кадърни от тях?! Или няма ходатайства, "връзки"?! Виж един Д. Тръмп как уреди половината си фамилия на държавни постове! Нагло и безочливо. Чакало се много при соца за това-онова. А сега ако се разболееш и нямаш хилядарки в банка, отиваш при Св. Петър.

37

Анонимен

преди 6 години

Да бре, много убаво беше при соца. Нищо нямаше, за много неща се чакаше с години. Извън Бг, оксиморон, за да не се види колко "лошо" живееха при капитализма. Работа имаше за всички, кадърни, некадърни и спуснати отгоре. Затова и държавата е фалирала цели 3 пъти! В мирно време!!!

fallback