Снимка: архив Reuters

Хиляди британци излязоха по улиците на Лондон, за да протестират срещу мерките на драстични икономии на правителството на Тереза Мей. Според демонстрантите министър-председателката е изгубила всякаква легитимност след обрата на парламентарните избори на 8 юни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Начело на протестиращите се издигаше голям плакат с надпис "Торите вън", а на други пишеше "Бюджетните съкращения струват човешки животи" - предвид политиката на драстични икономии, провеждана от управляващите консерватори от 2010 година.

Тереза Мей преминава през криза на лидерството след парламентарните избори, преди които беше убедена в пълната си победа, но в крайна сметка изгуби абсолютното мнозинство в парламента и голяма част от доверието на обществото, припомнят международните агенции.

Движението против драстичните икономии Пипълс асембли (People's Assembly), което е един от организаторите на днешния протест, смята, че пожарът в небостъргача Гренфел, при който по-рано този месец загинаха най-малко 80 души, е "най-трагичният пример какви могат да бъдат последиците от драстичните икономии".

Оцелели от трагедията обвиниха управителите на сградата, че са правили икономии за сметка на тяхната безопасност.

В четвъртък Тереза Мей едва успя да получи вот на доверие в парламента, благодарение на спорната подкрепа на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) - малка ултраконсервативна северноирландска партия.

В сряда правителството даде първи сигнали за смекчаване на политиката си на драстични икономии, като посочи, че може да обмисли повишение на заплатите в обществения сектор.

Никакво решение обаче не може да бъде прието преди гласуването на бюджета, най-вероятно през есента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase