Снимка: Dnes.bg
fallback

Европейският съюз ще промени вида на шенгенската виза още от август, след като днес министрите по европейските въпроси от ЕС одобриха новия й вид.

Причината е да се засили сигурността на документите, които често стават обект на фалшификации.

Шенгенските държави не са променяли дизайна на визата от 1995 г. и той е вече лесен за подправяне, според Европейската комисия, която предложи преди 2 г. нови параметри на стикера.

Новата шенгенска виза ще бъде с цветна снимка на притежателя си, интегрирана в стикера и със специални знаци за машинно четене. Освен това ЕС ще разреши "виза" да се изписва освен на английски и на всички официални езици, включително на български, когато документът е издаден от българските власти. Името на държавата "издател" също може да е на който и да е от официалните езици в ЕС. Брюксел смята, че това допълнително ще затрудни фалшификаторите и за властите ще е по-лесно да проследяват измамите.

Всяка виза ще си има специален номер, деветцифрен номер, изписван с нарочно създаден шрифт, който се предполага, че ще затрудни подправянето им.

Въвеждат се и няколко нови холограми, които ще подпомагат властите да отличават оригиналите от ментетата.

Отделно от информация за притежателя, валидността на документа и страните, които той ще може да посещава, всички данни ще се дублират и в машинен формат, като евентуални промени в текста ще могат да се засичат.

ЕС предвижда в бъдеще на мястото да се поставя 2D баркод.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Македонецо

преди 6 години

Имат си пари, харчат си. Нова виза, не му е това на ЕС проблемът, а тези дето влизат без документи

5

IZTOKA

преди 6 години

FANI ME ZA KORO

4

Stamat

преди 6 години

ES o6te li sa6testvuva? :-O

fallback