Снимка: архив, Reuters
fallback

Комисията за вътрешни работи на Европейския парламент одобри днес предложението за издаване на 5-годишни разрешителни за престой на мигрантите, получили бежански статут.
 
Идеята е на Европейската комисия и се обсъжда активно от евроинституциите в момента, като част от реформата на Дъблинската регулация за бежанците.
 
Според предложението разрешителните могат да се подновяват веднъж и така бежанец ще може да живее 10 години в ЕС, след той трябва да кандидатства за гражданство или да се върне у дома.
 
Еврокомисията иска да изравни стандартите за признаване на правото на закрила на застрашени лица на територията на всички членки. Така според Брюксел търсещите убежище ще бъдат третирани еднакво в ЕС и тежестта от новодошлите ще се разпределя по-равномерно между европейските членки.
 
За отсъждане право на защита националните власти ще трябва да се консултират с Европейската агенция за убежището, която ще издава указания дали в съответната държава, от която идва кандидатът за бежанец, има риск и дали той не може да получи търсената закрила и в собствената си страна.
 
Когато рискът в съответната държава изчезне, евроагенцията ще информира столиците, които ще могат да прекъснат бежанския статут, който вече са предоставили.
 
Освен ситуацията в родината на бежанеца, други условия за отнемане на статут е връзка с терористични действия и организации и тежки криминални престъпления.
 
Бежанците, които извършат тежки престъпления, ще бъдат лишавани от правото на престой в ЕС. Европарламентът обаче не е съгласен бежанците, регистрирани в една държава членка да губят закрилата си, ако се преместят в друга и смятат, че този статут трябва да важи навсякъде в европейските граници.
 
Според вътрешната комисия на Европарламента членовете на семействата на мигрантите с бежански статут трябва да имат същите права и да могат да идват при получилия статут, за да избягнат опасност в родината си, но без да бъдат признавани за бежанци.
 
Евродепутатите добавиха поправки в предложението за европейска регулация, които да дават същите права на закрила на непълнолетните бежанци, които не са придружени от роднини, като тези на непълнолетните европейци без родители. Според тях те трябва да имат определен настойник, да бъдат настанени при роднини, приемни семейства или в приемни центрове от отворен тип.
 
Европейската комисия вече разпрати подобни указания до правителствата на 28-те членки, но те имат пожелателен характер. Когато бъде прието новото законодателство, тези условия ще станат задължителни за прилагане.
 
По-рано депутатите от вътрешната комисия поискаха непълнолетните бежанци над 6 години да бъдат фотографирани и да им се вземат отпечатъци при регистрирането им в ЕС, за да могат да се проследяват. По данни на ЕС следите на 21 000 деца мигранти се губят, след като са били регистрирани и се смята, че може да са жертва на трафиканти на хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

това е

преди 6 години

Комисията за вътрешни работи на Европейския парламент подготвя бъдеща война на континента Европа.

16

Deutschland

преди 6 години

***-емигранти плюят по хора, които също като тях търсят щастието само заради цвета на кожата или религията им. *** са с една вежда и IQ на шимпанзе, но със самочувствие, че са нещо повече от останалите, което само доказва ниската им интелигентност.

15

Deutschland

преди 6 години

***, грабвай парцалите и отивай в Русия, дом на най-голямата Джамия в Европа и пълна с казахстанци, таджикистанци и чеченци. Само да не се върнеш после с подвита опашка, като Депардио? Много сте ми смешни истеричните емигрантчета. Вместо да благодарите че са ви приели, вие плюете по ръката която ви храни. Затова българин е *** дума в цивилизования свят. Лоши, зли и расисти на всичкото отгоре. Нищо, че повечето сте с една вежда и IQ на шимпанзе - *** се мисли за нещо повече от останалите.

fallback