Снимка: архив, Reuters

Белгийски съд даде 6-месечни ефективни присъди на родителите на 7-месечно бебе, което почина от обезводняване и недохранване заради неправилната диета, прилагана от родителите му.

Майката и бащата на бебето Лукас бяха признати за виновни, защото умишлено отказали да отидат на лекар, въпреки че видимото състояние на детето им било лошо и то отслабнало рязко.

Семейството, което живее в северната провинция на Белгия – Фландрия, давало на кърмачето растителни млека. По време на процеса майката обясни, че причината за това е, че тя нямала кърма, а детето имало непоносимост към изкуствените формули.

Още по темата

Растителните млека, най-често оризови и бадемови, обаче нямат същите свойства като майчиното мляко или специалните смеси за кърмачета.

Родителите, които са собственици на магазин за биохрани, решили по свое усмотрение да дават на бебето заместителите на млякото.

Въпреки че виждали, че малкото момченце не се развива нормално, те не се обърнали към педиатър. Едва в последния момент те посетили лекар хомеопат.Той забелязал спешната ситуация и повикал линейка, но бебето починало на път за болницата.

Прокурорът смята, че родителите са били небрежни към отрочето си, което на 7 месеца тежало едва 6 кг и поиска присъда от 18 месеца затвор. Родителите оспорват това. Според тях то ту се подобрявало, ту се влошавало и затова те не потърсили веднага медицинска помощ. Когато се решили, вече било късно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase