fallback

Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон и нейните съюзници водят убедително на първия тур на парламентарните избори във Франция с 32,32% от подадените гласове, показват окончателните резултати, цитирани от Франс прес.

Партиите "Република напред" и "Демократично движение" (МоДем) имат значителна преднина пред дясната партия "Републиканците" (21,56%) и крайнодесния Национален фронт (13,20 на сто).

Oще по темата

Крайнолявото движение "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон събира 11 процента, а Френската социалистическа партия и други лявоцентристки сили са с общ резултат от 9,5 на сто.

Само трима кандидати са си осигурили места в Националното събрание още на първи тур, което значи че останалите 573 места в парламента ще бъдат определени на балотажа идната неделя.

Окончателните резултати бяха публикувани в 1:30 часа местно време от Министерството на вътрешните работи на Франция.

"Няма да има място за дебат в парламента и демокрацията ще бъде потъпкана, ако френският президент Еманюел Макрон спечели убедително парламентарно мнозинство, както прогнозират социологическите агенции", заявиха неговите противници след първия тур на парламентарните избори във Франция, предаде Ройтерс.

"Не е нито здравословно, нито желателно президент, събрал само 24 на сто от гласовете на първия тур на президентските избори и избран на втория тур само заради отхвърлянето на крайната десница, да се възползва от монопола на националното представителство", заяви първият секретар на Френската социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис.

Камбаделис бе елиминиран още на първия тур вчера, тъй като не може да събере достатъчно гласове в своя избирателен район в Париж, за да се класира на втори тур.

Франсоа Бароен, който ръководеше кампанията на консервативната партия "Републиканците", споделя неговите опасения. Той изрази безпокойство от концентрирането на политическата власт в ръцете на само една партия и призова поддръжниците си да гласуват на решаващия вот на 18 юни.

Социалистите имаха абсолютно мнозинство в Националното събрание при управлението на бившия президент Франсоа Оланд. Никола Саркози също можеше да разчита на абсолютното мнозинство на своята дясноцентристка партия по време на мандата си (2007-2012 г.).

Крайнодясната лидерка Марин льо Пен нарече "катастрофална" ниската избирателна активност и подобно на Бароен, призова поддръжниците си да гласуват след седмица.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Опозицията

преди 6 години

Целата треперя . гората люлея...

30

Ала_Бала

преди 6 години

Франция си отива. Управлява се от инфантил. Нищо няма да направи. Няма мъж като Шарл дьо Гол,

29

Анонимен

преди 6 години

СКОРО ЩЕ ГО ПЛЮЯТ МАКРОН, РАНО Е ДА СЕ РАДВА

fallback