Снимка: БТА
fallback

 В неделя, девет часа след началото на гласуването, избирателната активност на парламентарните избори във Франция е 40,75%, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на страната, предава AFP.

Това е с около 8% по-ниска избирателна активност в сравнение с 2012 г. Ако тази тенденция продължи, то това ще бъде най-ниската избирателна активност от около шест десетилетия на първия тур от парламентарните избори.


Резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция, поставящи начело кандидатите на президентското движение "Република напред", са недвусмислена подкрепа за проекта на Еманюел Макрон. Това заяви днес премиерът Едуар Филип, цитиран от Ройтерс.

"Въпреки ниската избирателна активност посланието на французите е недвусмислено", изтъкна премиерът пред журналисти в северозападния град Хавър. "За трети пореден пън път милиони от вас потвърдиха вашата привързаност към проекта за обновление и за обединение на президента на републиката", посочи Едуар Филип.
"Франция се завръща", продължи той. "От един месец президентът на Републиката успя да олицетвори във Франция, както и на международната сцена, доверието, волята и смелостта", каза френският премиер.

Политическите съперници на Макрон обаче прогнозират лоша тенденция за френската демокрация и не искат властта да бъде съсредоточена само в едни ръце, информира БТА.

Според първия секретар на Социалистическата партия Жан-Кристоф Камбаделис "не е нито здравословно, нито желателно президент, събрал само 24 процента от гласовете на първия тур на президентските избори и избран на втория тур само заради отхвърлянето на крайната десница, да се възползва от монопола на националното представителство".

Франсоа Бароен, който ръководеше кампанията на консервативната партия Републиканците, изрази безпокойство от концентрирането на политическата власт в ръцете на само една партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

агенция Нудис

преди 6 години

Глупости! Избирателната активност е 50%.Ниската активност се дължи на разочарованието на избирателите от другите партии, особено от социалистите. Щото избирателите на Партията на Макрон гласуваха. И резултатът е налице - абсолютно мнозинство в националното събрание.

15

Анонимен

преди 6 години

Съвецкият нисък лидер - най-ниският лидер в целият свят!...................................................ВИСОКИТЕ ХОРА СА КАТО ВИСОКИТЕ СГРАДИ - НАЙ-ГОРНИТЕ ЕТАЖИ СА НАЙ-ЗЛЕ ОБЗАВЕДЕНИ.Думи на Клемансо

14

А бе

преди 6 години

Май жа.барите се предадоха на Ротшилд без бой....Бабо.беца ще им разкаже играта!

fallback