Снимка: Reuters

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания изглежда имат ефект, обратен на очаквания от министър-председателката Тереза Мей, чиято консервативна партия изгуби мнозинството си в парламента.

Тереза Мей се надяваше през изминалата нощ да преобрази политическата карта на Великобритания. Вместо това първите данни показват унизително поражение за партията й, която остава без работещо мнозинство.

Още по темата

Тя рискува и загуби, а от това ще последва политически безпорядък, констатира в. "Таймс" и предупреждава, че твърдото ръководство, необходимо за превеждането на страната през Brexit-а, напълно отсъства от хоризонта.

Великобритания се насочи тази нощ към нов разнороден парламент без категорично мнозинство след внезапния скок в подкрепата за лейбъристите, който може да изпрати партийния лидер Джереми Корбин на "Даунинг стрийт".

Изходът от изборите хвърля Великобритания в политически хаос и дори може да връчи ключовете за "Даунинг стрийт" на г-н Корбин, отбелязва в. "Дейли мейл".

Хазартния ход на Тереза Мей със свикването на предсрочни общи избори след масирано водачество на консерваторите в допитванията се провали. Шокиращият резултат, последвал прогнози за мнозинство за торите с до 100 места, настъпи след като Джереми Корбин ентусиазира поддръжниците си, стекли се на близо 100 митинга из страната, пише в. "Гардиън".

Таблоидът "Сън" също смята, че Тереза Мей е рискувала и сега губи. Великобритания тепърва ще установява цената на тази загуба. Ако данните от екзитпола се потвърдят, ни предстои бедствен период на нестабилност и несигурност, предсказва той.

В. "Индипендънт" използва красноречива игра на думи в заглавието си на първа страница: Хаос (Mayhem): Великобритания и Брекзитът - в безпорядък след зрелищен рикошет на хазартното решение на министър-председателката да свика избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase