Снимка: Reuters

Френският президент Еманюел Макрон обеща днес на британския премиер Тереза Мей да направи всичко възможно в борбата срещу тероризма, предаде Франс прес.

Двамата разговаряха в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Таормина, Италия.

"Ще направим всичко, което можем, за да засилим нашето сътрудничество на европейско равнище, за да направим повече и на двустранно ниво срещу тероризма", каза Макрон. Той отбеляза, че това е общо предизвикателство пред Франция и Великобритания.

"Тази седмица преживяхме една от най-тежките терористични атаки в нашата история и Франция знае какво е да пострадаш от терористични атаки", заяви Тереза Мей.

Тя отбеляза, че "тези събития ни показват защо е толкова важно да работим заедно, за да победим тероризма".

По време на срещата между двамата, продължила един час, Макрон каза на Мей, че иска да накара интернет компаниите, които имат свой дял от отговорността, по-специално в разпространението на джихадистката пропаганда, да се включат в борбата с тероризма.

ЕС ще бъде единен в преговорите за Brexit-а, но Франция и Великобритания ще продължат да поддържат тесни връзки във всички области на сътрудничество, заяви още френският президент.

Мей каза на Макрон, че иска да обсъжда бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз, успоредно с определянето на условията за излизане от общността, посочва Ройтерс, като цитира канцеларията на британския премиер.

На първата си среща с Макрон, откакто той стана президент на Франция, тя отново настоя за "яснота по позицията за гражданите на ЕС във Великобритания и обратно" още в началото на преговорите за Брекзита.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase