Снимка: Reuters, архив
fallback

Американският президентът Доналд Тръмп пристигна вчера в Брюксел на първата си визита в НАТО и ЕС. Докато той бе на среща с членове на белгийското кралско семейство и с правителствени ръководители, в белгийската столица се състоя протест с участието на около 10 000 души - пацифисти, феминистки или антикапиталисти, дошли да покажат на Тръмп, че не е добре дошъл, предаде БТА като се позова на Франс прес и ДПА.

Oще по темата

След като бяха посрещнати на летището от премиера Шарл Мишел, президентът и съпругата му Мелания се отправиха с кортеж към двореца, за да се срещнат с краля на Белгия Филип и съпругата му кралица Матилда, както и с висши членове на правителството. Остатъка от деня Тръмп прекара в американското посолство.

Целта на демонстрацията срещу Тръмп имаше за цел да привлече вниманието към сексизма и расизма на президента, а също да разкритикува позициите му за климатичните промени и социалните права, казаха организаторите.

Някои от участниците в проявата носеха плакати с текст "Без забрана, без стена" - протест срещу опитите на Тръмп да попречи на граждани от няколко преобладаващо мюсюлмански страни да влизат в САЩ и срещу плановете му за изграждане на стена по границата с Мексико. Някои демонстранти бяха в костюми на Статуята на свободата.

Утре президентът Тръмп ще се срещне с представители на ЕС, а по-късно ще участва в среща на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО - организация, която преди време нарече "отживелица".

"Ние ясно му показахме, че НАТО не е остаряла организация", каза белгийският премиер, цитиран от информационна агенция Белга, след днешната си среща с Тръмп. Имаше съмнения в политическата воля на Вашингтон да има отношения с Европа, но Тръмп показа желание да поддържа силна оста между Европа и САЩ, каза Мишел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 години

Най-долнитеи слоеве се наричат у`тайка

11

Анонимен

преди 6 години

Кралят на Белгия прие главатаря на тероризма Тръмп. 110 сега и до 350 милиарда по-късно помощ за терористите. Това е равносметката от посещението му в Саудитска арабия. Меката и развъдника на терористи се облажиха с доста пари, сега всички доволни а нашите *** мълчат като дупета в нови ***.

10

Анонимен

преди 6 години

Блгодарение на медиите.

fallback