Еманюел Макрон и Никола Саркози. Снимка: архив, Reuters
fallback

На фона на растящия популизъм и Brexit Еманюел Макрон и Ангела Меркел се открояват като защитниците на Европа - но в ЕС не се очертават промени преди парламентарните избори в двете страни, казват аналитици.

"В понеделник в Берлин френският президент не настоя за основни и амбициозни реформи в ЕС, защото знае, че германският канцлер все едно не може да обещае нищо преди изборите за Бундестаг на 23 септември", обясни за АФП Джуди Демпси, изследователка от Европейския институт "Карнеги".

И наистина, за Берлин е от първостепенно значение Франция да предприеме нещо първо у дома си - да реформира трудовия пазар и да оздрави държавните финанси.

Този рефрен повтаря вече от години пред различни френски президенти - и Никола Саркози, и Франсоа Оланд, консерваторката Меркел, извлякла доста ползи от реформите на своя предшественик, социалдемократа Герхард Шрьодер. Напоследък впрочем го подемат и доста германски издания.

През 2017 г. безработицата в Германия се очаква да стигне 4 на сто - най-нисък показател за еврозоната, при над двойно по-голяма прогноза за Франция (9,9 процента), сочат последни данни на Европейската комисия.

"Преди да говори за реформи в ЕС, Франция трябва отново да внуши доверие на партньорите си и да осигури бюджетни гаранции", смята Шарл дьо Марсийи от фондацията "Робер Шуман".

"Ако запитате португалците, испанците и ирландците, те също мислят, че Франция трябва първо да направи усилия, защото се е наложило да го сторят и те", допълва Джуди Демпси, написала биография на Ангела Меркел.

Най-новите статистически данни на Еврокомисията показват, че Франция наистина може би единствена от страните в еврозоната ще има през 2018 г. държавен дефицит, надхвърлящ 3 процента от БВП - границата, установена от европейските правила.

Европейската изпълнителна власт предвижда за 2018 г. във Франция държавен дефицит от 3,2 на сто, а в Германия - 0,5 на сто излишък.

Насърчение за Макрон

Но както посочва Клер Демесмей, политолог от Германския институт за външна политика в Берлин, "ясно проличава волята да бъде насърчен Макрон, още повече че избегнахме най-лошото - на власт да дойде Марин льо Пен", кандидатката на крайната десница.

На обща пресконференция с Еманюел Макрон в понеделник в Берлин например Меркел не изключи възможността за промяна в договорите с цел реформи в Европа, "ако има смисъл" - доказателство за известно отваряне, докато по-рано Германия приемаше идеята повече от резервирано.

"Типично за Меркел - тя не се ангажира, но каза, че това може да се обмисли", посочва Демпси.

Погледнато конкретно, не се очаква договорите да бъдат преразгледани още утре, доколкото е необходимо да го одобрят единодушно всички страни членки - в момента 28 заедно с Великобритания, която е в процедура на развод.

"При това освен парламентарните избори във Франция и Германия в ЕС се очертават и други избори, примерно в Италия, Чехия, Австрия", изтъква Дьо Марсийи.

Предложенията на Еманюел Макрон за общ министър на финансите и общ бюджет на еврозоната впрочем бяха приети с голямо недоверие в Германия, разтревожена, че ще трябва да плаща повече заради страните, неспособни да оздравят своите финанси.

"Макрон уточни нещата, за да успокои духовете - обясни, че не иска "евробондове" и споделяне на старите дългове (на страните от еврозоната, бел. АФП). Това бе от значение с оглед критиките по въпроса в Германия през последните дни", отбелязва Демесмей.

При всяко положение преговорите за излизане на Великобритания от ЕС не се очаква да попречат на опитите за укрепване на общността, смятат аналитиците.

"Brexit-ът ще изисква много време и сили - смята Демесмей, - но тук германската страна полага реални грижи да осигури обща позиция."

"Предстоящата дейност по еврозоната и Brexit-ът наистина може да се разглеждат като успоредни процеси", заключава наблюдателката.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 6 години

до 53не ме интересуват нито руските .нито ***.като теб....взимай си заплатата и се разкарай...никъде не е лесно в момента...в.Норвегия % ОТ печалбата при продажбите на природните ресурси се разпределя по сметките на всеки един гражданин на тази страна. В Русия --дадени от Бога природни ресурси изведнъж стават собственост на 1 лице...???? И народа нищо не получава от рекламираното (Народное достояние)...някой получава по 450 млн доллара за 1 година.а някой получава от 7.500р-до15.000р запла

33

Shark

преди 6 години

Господ да ни е на помощ с такива защитници!!!

32

Обективен

преди 6 години

Пък ти си заври Евроатлантическите "ценности" в ПЪРДЮХАТА си!Можеш и да се омъжиш за мигрант,*** е доста популярна в Западния свят:)

fallback