Снимка: архив, БТА

ЕС трябва да промени курса на развитие, за да не отслабне след Brexit, заяви австрийският външен министър Себастиан Курц, който е и ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде ТАСС.

"Заради Brexit ЕС преживява преломен момент. Ние ще направим всичко възможно в рамките на австрийското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. след излизането на Великобритания съюзът да не стане по-слаб", се казва в изявление на Курц по повод Деня на Европа.

"ЕС трябва да стане по-силен в решаването на важни въпроси в сферата на външната политика, сигурността, отбраната, при съвместната защита на външните граници или в засилване на конкурентоспособността на икономическото пространство на световната сцена", подчертава Курц, цитиран от БТА.

"Но съюзът не трябва да се меси в сферите, които по-добре се управляват на национално или регионално равнище. В тази връзка не виждам смисъл за по-нататъшното уеднаквяване на политиката в социалната сфера или в областта на здравеопазването."

Австрийският външен министър призна, че поредица от неблагоприятни събития в миналото са довели до увеличаване на пропастта между ЕС и неговите граждани, поради което съюзът трябва да промени курса си.
Австрия е ротационен председател на ЕС през втората половина на 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase