Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Европа не трябва да отблъсква Турция въпреки безпокойствата за засилващия се контрол на президента Реджеп Тайип Ердоган върху властта, омаловажавайки, както изглежда, твърденията, че със стремежите на Анкара за присъединяване към ЕС е свършено, предаде Ройтерс.

Турция под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, поне засега, е обърнала гръб на присъединяването към ЕС, каза в интервю за Ройтерс еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

В интервю за в."Берлинер цайтунг" обаче Меркел посочи, че Турция е "важен партньор в борбата срещу ислямисткия тероризъм" и че е в интерес на ЕС и на НАТО да има добри отношения с Анкара.

"Не трябва да отблъскваш подобен партньор дори с оглед на негативни развития, с които ние трябва да се занимаем", посочи Меркел.

Запитана за преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, Меркел бе по-предпазлива, макар че повтори, че Турция ще прекрачи червена линия в отношенията с ЕС, ако въведе отново смъртното наказание.

"Ние в Европа трябва заедно да обсъдим какъв вид бъдещи отношения искаме с Турция", каза тя.

Мнозина в Християндемократическата партия на Меркел са скептични за присъединяване на Турция към Евросъюза, но Меркел отдавна изтъква, че е важно да се водят преговори с Анкара.

Тя отхвърли призиви от някои консервативни съюзници за затягане на правилата за двойно гражданство, които засягат 3 милиона граждани от турски произход, живеещи в Германия. Този въпрос е актуален в периода преди парламентарните избори на 24 септември.

Двойното гражданство няма да бъде въпрос от предизборната кампания, както беше през 1999 г., каза Меркел в интервю за в."Кьолнер Щад Анцайгер", намеквайки за дебата преди Германия да промени правилата през 2000 г., с което улесни придобиването на двойно гражданство, предаде БТА.

През последното десетилетие правителството на Меркел говори за необходимостта от по-голяма интеграция на турската общност, живееща в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase