Снимка: БТА
fallback

Унгарският премиер Виктор Орбан беше оприличен на Сталин и Брежнев в Европейския парламент в Брюксел, където участва в дебат по повод последните закони, приети в страната срещу бежанците, чуждестранните университети, готвените поправки срещу чуждите фондации и националното допитване "Спрете Брюксел".

Oще по темата

Вие възраждате старата комунистическа система, установявате икономически протекционизъм и виждате врагове навсякъд както Сталин и Брежнев", заяви лидерът на либералите Ги Верхофстат. Той добаи, че Орбан е изоставил демократичните си възгледи от 90-те и го запита дали следващата му стъпка ще е горенето на книги.

"Не може да получавате парите на ЕС, но не и ценностите му", каза Верхофстат.

Водачът на социалистите Джани Питела обвини унгарския премиер директно в лъжа и настоя ЕНП да го изключат от партийното си семейство.

"Нямаме предрасъдъци към вас и не ви възприемаме като враг, но не сме и глупаци и виждаме какво се случва", каза Питела в пленарната зала в Брюксел. Той обвини Орбан, че отказва да приема бежанци по европейските квоти, атакува неправителствения сектор и заблуждава обществото, че затваряйки Централноевропейския университет (ЦЕУ), спасява унгарците от Сорос.

"Когато си в едно семейство, споделяш плюсовете, но и тежестите", заяви Питела.

Съпартийците на Орбан от ЕНП също критикуваха затварянето на университета. "Не разбираме защо се отказвате от предимството унгарците да получават добри дипломи", коментира водачът на християн-демократите Манфред Вебер. Той осъди и националното допитване, което според него цели да настройва гражданите срещу ЕС, както и поправките срещу чуждестранните фондации, които трябвало да се прехвърлят и върху унгарските, за да е ясно кога инициативи се финансират от Русия. Вебер обаче похвали Орбан, че е дошъл в парламента и заяви, че ЕНП вярва, че той "ще чуе предложенията и ще ги предложи".

Унгарският премиер беше подкрепен само от консерваторите, които заявиха, че образователната политика е национален въпрос, в който Брюксел няма правомощията и от евроскептиците на Найджъл Фараж, който покани Орбан да се присъедини към "брекзитърите" в Лондон.

Междувременно, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария за поправките в закона за висшето образование, като даде на Будапеща 1 месец да отговори на съмненията, че с него се нарушават свободата на образование и академичната автономност, а също и свободата на учредяване и правото на достъп до услуги.

Брюксел заплаши, че ще пристъпи към санкции и по закона за бежанците, който предвижда затварянето в центрове от закрит тип на всички търсещи убежище и по поправките срещу фондациите, ако Будапеща не отстъпи.
"Този дебат е между нас и вас и между нас и един американски финансов спекулант, който разруши живота на милиони в Европа и е отявлен противник на еврото", заяви Орбан. Той говори срещу унгарския финансист и не отвърна на въпроса, защо се е обърнал срещу него, след като е следвал със стипендия на "Отворено общество".

Унгарският премиер заяви, че правителството му е проевропейско, но унгарците "ще подкрепят ЕС, ако той води честен и отговорен дебат с тях и признава отвреме навреме, че трябва да се реформира".

Орбан нарече "слухове" твърденията, че иска да затвори ЦЕУ и заяви, че законовите промени целят да премахнат привилегиите на чуждестранните университети спрямо унгарските и да подобрят прозрачността. Той заяви, че Унгария смята презаселването на бежанците за противоречащо на европейското право и обвини Сорос, че се опитва да накара ЕС "да приема по 1 милион мигранти в Европа годишно". За чуждите фондации кабинетът следвал американски модел за прозрачност.

Правителството също така иска да запази за себе си правото да определя цените на тока и водата, както и размера на данъците, каза Орбан. Той не коментира бележката на първия заместник на Юнкер Франс Тимерманс, че размерът на ставките на ДДС се определят от националните власти, а не от Брюксел и че Унгария сама си е наложила 27% ДДС - най-високото в ЕС.

"В много отношения не сме доволни как работи ЕС и когато го критикуваме, ние искаме да го корегираме, за да работи по-добре", заяви още премиерът. Той призова парламентът и Еврокомисията да вникнат по-добре в промените и да разберат, че те са "свежи и креативни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

колобър

преди 5 години

ВИКТОР ОРБАН Е ВЕЛИК РЪКОВОДИТЕЛ НА СВОЯТА ДЪРЖАВА - УНГАРИЯ. ТРЯБВА И ДРУГИТЕ ДА ГО ПОСЛЕДВАТ. УСПЕХ ВИКТОРЕ! ТИ ЩЕ ПОБЕДИШ!

55

анонимен

преди 6 години

До SpaceXАМИ УНГАРИЯ НЕ УСВОЯВА ЕВРОФОНДОВЕ ОТ 2011 ГОДИНА ВЪРНА ДЪЛГА СИ КЪМ ЕС ОТ 17 МИЛЯРДА И СЕГА Е НА ЧИСТО ЗАТОВА И ОРБАН Е КОРАВ

54

АTAKICT

преди 6 години

До АнонименПОВЯРВАХА НА СЕБЕ СИ---ТОВА Е КЛЮЧА ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯ ЗАТВОР

fallback