Тереза Мей и Антонио Таяни. Снимка: Reuters
fallback

Великобритания ще бъде посрещната с отворени обятия, ако британците променят решението си за Brexit на изборите през юни – това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от британския в. "Гардиън".

Таяни заяви след среща вчера с британската министър-председателка Тереза Мей в Лондон, че задействаният от нея процес за излизане от Европейския съюз може лесно да бъде преобърнат от останалите страни членки на общността, ако има промяна в управлението във Великобритания след изборите, и че за това няма да са необходими съдебни процедури.

Oще по темата

"Ако след изборите Великобритания иска да се откаже (от задействането на член 50 на Лисабонския договор), тогава процедурата е много ясна", каза той в интервю за "Гардиън".

"Ако Великобритания поиска да остане, всички ще се радват. Аз ще бъда много щастлив", заяви Таяни, оспорвайки твърдението на Мей, че "няма връщане назад" след задействането на член 50.

Юристите са разделени по въпроса дали Великобритания може едностранно да промени решението си за излизане от ЕС, но според Таяни би било достатъчно едно просто политическо решение на другите държави членки.

"Ако утре новото правителство на Великобритания реши да промени позицията си, това е възможно", каза той. По думите му "окончателното решение е на 27-те държави членки, но всички ще се радват, ако Великобритания (реши да се откаже от задействането на член 50)".

Той също така заплаши, че Европейският парламент ще гласува против каквото и да е споразумение за Brexit, ако Великобритания не гарантира, че изцяло ще спазва правата на гражданите на ЕС, които живеят в нея, и заяви, че тази защита винаги ще попада под юрисдикцията на Съда на ЕС, посочва "Гардиън".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 7 години

На всички е 100% ясно че няма да напуснат ЕС. Да не са луди.Жалко само за джуджето че даде пари напразно.

15

До 5

преди 7 години

Ами преди референдума никой не вярваше, че ще гласуват за излизане. По-вечето агенции прогнозираха с малко, но загуба на брекзитиерите. Аз познавам хора , гласували за излизане, но мразещи консерваторите и предимно Мей. Много ще гласуват против тях, защото осъзнаха, че ги чакат тежки години

14

ОЙ

преди 7 години

Тя рибата още в океана вие загорихте олиото !Кротко бе !Ще ли ли са да излизат или са щели да са избират или са щели да са щели ?А де?Кое е вярното?

fallback