Тереза Мей. Снимка: Reuters

Тереза Мей смая страната си, като се отметна от своите обещания и призова за предсрочни общи избори, докато Великобритания е на път да навлезе в един от най-несигурните периоди в най-новата си история. Министър-председателката заяви, че само избори могат да гарантират едновременно, че опонентите й няма да саботират Brexit-а и че Великобритания ще в силна позиция в преговорите с Европейския съюз, посочва британският в. "Индипендънт".

Изходната й позиция изглежда по-силна от тази на всеки друг партиен лидер от десетилетия, така че екипът на Мей се почувства достатъчно уверен да обяви, че тя няма да участва в никакви телевизионни дебати през предизборната кампания, допълва вестникът.

Надеждите за анулиране или промяна в становището за миналогодишния референдум са окончателно разбити, посочва в. "Файненшъл таймс". На 9 юни сутринта след обявените от нея вчера общи избори Тереза Мей може да се окаже най-могъщият британски премиер от Втората световна война насам.

Още по темата

Тони Блеър беше контролиран от враждебен министър на финансите, а Маргарет Тачър трябваше да се съобразява с профсъюзите, които тогава все още имаха някакво значение.

При Мей няма подобни пречки и ако се вярва на допитванията, които показват, че консерваторите водят с толкова, колкото е делът на гласовете за лейбъристите, тя ще разполага с мнозинство, което превръща парламента във формално средство за утвърждаване на решенията й.

Още преди да встъпи в длъжност, Тереза Мей категорично изрази виждането си, че предсрочни избори са нежелателни. На 30 юни миналата година тя заяви, че "общи избори не бива се свикват преди 2020 г." Изявлението й беше недвусмислено и досега бе мантра, към която тя неизменно се придържаше. По-рано този месец на въпрос възможно ли е да се свикат предсрочни избори нейният говорител отговори, че такова нещо няма да се случи, припомня в. "Гардиън" в редакционна статия.

Сега обаче това в крайна сметка ще стане и то само защото Мей вижда в него партийно предимства за консерваторите. Министър-председателката представи решението като правителствено, но е съвсем очевидно, че то е лично нейно.

При това положение трябва да е абсолютно ясно следното: Великобритания и гражданите й не искат тези избори. В правителството няма криза, Мей не губи гласове в Камарата на общините, а Камарата на лордовете не й се противопоставя. Законодателството не е в опасност, няма война, нито икономическа криза. До Brexit-а има две години. Правителството не се е изчерпало откъм идеи. Опозицията не е готова. Мей би трябвало достатъчно добре да знае, че за британските премиери, които поемат поста по средата на мандат, няма конституционна необходимост от личен мандат, особено ако са в такава доминираща позиция, както е сега. Вместо това парламент, който би трябвало да работи пет години, ще трае само две, само защото Мей смята момента за подходящ да смачка Лейбъристката партия на Джереми Корбин, заявява редакционната колегия. Искането на Тереза Мей за предсрочни избори е вреден за политиката обрат.

Избирателите не трябва да й връчват празен чек за условията на Brexit-а, подчертава "Гардиън".

Тереза Мей поема голям риск, свиквайки предсрочни избори. Провалът ще е пагубен, пише в. "Дейли телеграф". Трябва да признаем, че Мей със сигурност умее да изненадва и не само страната, а и собственото си правителство. Същият премиер, който твърдеше, че предсрочни избори биха били вредни за Великобритания, понеже ще отвлекат вниманието на правителството от основата му задача по осъществяването на Brexit-а, сега сам иска да дръпне ръчната спирачка и да обясни колко велика е тази идея, допълва вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase