Снимка: Reuters
fallback

Европейската комисия призова турските власти да подходят внимателно към приемането конституционните промени предвид близкия резултат между техните поддръжници и противници на референдума в неделя.

Oще по темата

"Предвид малката разлика в резултата от референдума и трайните последици от конституционните поправки, призоваваме също турските власти да търсят възможно най-широк национален консенсус в тяхното прилагане", се казва в изявление на Европейската комисия днес.

Брюксел ще изчака доклада на европейските наблюдатели от ОССЕ на гласуването преди да направи повече коментари по вота в Турция и неговите последствия.

В декларацията се заявява, че последствията от конституционните поправки ще бъдат оценявани според задълженията на Турция като страна кандидат за в ЕС и като член на Съвета на Европа.

От своя страна социалистите в Европейския парламент вече настояха за прекъсване на преговорите за членството на Турция в ЕС.

Според техния председател Джани Питела референдумът е "пореден силен удар срещу демокрацията и върховенството на закона в Турция и нова, решителна стъпка на отдалечаване от Европа".

Евросоциалистите смятат, че с референдума Ердоган е затворил вратите към ЕС и че преговорите за членство трябва да бъдат преустановени, след като 18-те конституционни поправки влязат в сила.

Докладчикът на Европейския парламент за Турция Кати Пири определи резултата като "тъжен за всички демократи в Турция".

Според холандската евродепутатка вотът е бил преведен в "нечестна изборна среда". Социалистката също смята, че с новите правомощия на Ердоган мястото на Турция не е в ЕС.

Зелените също настояват Европа да заеме по-решителна позиция, тъй като половината от турските граждани са гласували срещу промените. Те обаче не се декларират за прекъсване на преговорите с Турция, а само за поканването на лидерите на кампанията против поправките в Европейския парламент, където те да бъдат изслушани.

Миролюбиво са настроени и европейските консерватори, които смятат, че Турция остава стратегически партньор и член на НАТО, с който Европа трябва да поддържа връзки в борбата с тероризма, миграцията и стабилността в Близкия изток. Въпреки това, ЕС трябва да изразява загриженост за уважението към демокрацията и върховенството на закона, както и за свободата на изразяване, заяви лидерът им в Европарламента Кемал Саид.

Християн-демократите засега изчакват с официалната позиция. Техният парламентарен лидер Манфред Вебер, само заяви в Туитър, че е групата е загрижена от факта, че Ердоган разделя страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Таси

преди 7 години

Колкото повече го предупреждават,говорят му,дават му съвети,толкова повече той ще се убеждава,че Европа я е страх от него и ще става по-важен и корав.

25

Turkiye

преди 7 години

Султана зове: европа да си гледа вътрешните проблеми и да не мисли за моята страна....между другото ако искат война почваме веднага :)))муахаххахапускам талибаните през Бг и византия...хайде да си гледат работата, тъпата европа съсипа заедно с фащ арабския свят и сега търсят виновник за всичко, което се случва!Лапнаха малката "п.и.ш.ка" на Путин за крим и се наакаха, сега си търсят нов враг, но този враг със своите граждани в техните страни е много по опасна, да не говорим с мигрантите....

24

читател

преди 7 години

Сталин през 1936г. създава т.н. сталинска конституция. И работата потръгна - лагери, разстрели, изселвания.Хитлер също прави реформи.Резултатите ги знаем.До сега този върви по същия път, въпросът е къде ли ще стигне?

fallback