Снимка: архив Reuters
fallback

Европейската комисия препоръча на държавите, които изпитват затруднения да проверяват документите на всички европейски и неевропейски граждани на влизане и излизане от ЕС, да обединяват усилията си по съседски.

Така България може да се договори с Гърция за общи проверки на документите, така че сканирането на паспорти и лични карти да се прави само веднъж - на влизане или на излизане от Шенген или от ЕС, а не два пъти от двете страни на границата.

"По-добре е съседите да си говорят, ние можем винаги да се намесим", посъветва държавите еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Брюксел свика спешно днес страните членки да им обясни как да прилагат влезлото в сила на 7 април ново изискване за проверка на документите за самоличност не само на неевропейските, но и на европейските граждани при влизане и при излизане от ЕС и от Шенген.

Това доведе до огромни опашки на хърватско-словенската граница през уикенда, забавяне на полетите по летищата из цяла Европа и предизвика струпване и по гръцко-българската граница.

Причината е че за разлика от досега, когато граничарите проверяваха само валидността и снимката на личните карти на европейците, сега те трябва да ги сканират и засичат в базите данни на Шенгенската информационна система, Интерпол и на националните служби за сигурност и така да засичат движението на джихадисти, връщащи се от лагерите на "Ислямска държава" или радикализирали се лица. Това отнема по 2 минути на човек и докара опашки по границите и по летищата.

Законодателството беше предложено след терористичните атаки в Париж през ноември 2015 г., когато се оказа, че нападателите са основно европейски граждани, известни на полицията. Те обаче успяха да се измъкнат от наблюдението, защото можеха да идват от Сирия и Ирак в ЕС, без да бъдат засичани в Европа на влизане.

Подобни общи проверки са предложени и на Словения и Хърватия, както и на Хърватия и Унгария.

Основният проблем идва от Хърватия, която не е в Шенген и се опасява, че регламентът ще провали туристическия й сезон, тъй като основната част от почиващите в страната са европейци от шенгенските държави, които пътуват с автомобили. Те трябва да бъдат проверявани на излизане от Шенген още веднъж при влизане в Хърватия, което създава километрични опашки на ГКПП.

Гръцките власти пък се оплакаха, че тъй като техните документи нямат електронни чипове, данните трябва да се вкарват ръчно, което отнема още повече време.

Новоприетото законодателство дава възможност от 6 месеца на летищата да направят повече гишета за проверки, а облекчените инспекции са възможни само на сухоземната граница и по пристанищата, обясни Европейската комисия.

Държавите, които искат временно да проверяват само на случаен принцип европейските граждани, трябва да докажат невъзможност да се справят с пълните проверки, както и че това няма да застраши сигурността на останалите държави-членки.

Те трябва да представят на всеки 6 месеца анализи на риска до останалите евроейски столици, до Еврокомисията и до граничната агенция на ЕС. В тях те трябва да обясняват причините за невъзможността си да изпълняват европейското законодателство, да дават статистика за пътниците и за престъпленията, извършени от двете страни на границите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

gio

преди 7 години

началото на края на ЕС :/

14

д-р Зорге

преди 7 години

До Един българинЧе кой си ти бе шаран такъв, да слово блудствуваш по адрес на социализма,след като съм повече от сигурен че по това време все още си бил в ташаците на баща ти . . .!?

13

Грамотен

преди 7 години

До Един българинКато не ви се чете, гледайте картинките - може да ви помогне да схванете за какво става въпрос

fallback