Снимка: Reuters

Жител на село край Добрич трябва да плати глоба за превишена скорост, наложена му в Австрия, макар той никога да не е напускал пределите на България, съобщават от Окръжния съд.

Глобата от 75 евро му е наложена за това, че на 20 февруари миналата година е надвишил със 7 километра разрешената в района максимална скорост от 50 километра в час. По думите на Славейко, той никога не е бил в чужбина, а колата, с която е извършено нарушението е негова само по документи, пише БТА.

Пред магистратите 38-годишният мъж от село Победа е признал, че на негово име са регистрирани около 160 автомобила. Той обаче не знае къде се намират, тъй като са били прехвърлени на румънски граждани.

Това е поредното дело, при което за нарушения в чужбина се търси отговорност от фиктивни собственици на автомобили в Добрич, съобщи докладчикът по делото съдия Петър Монев, който е и ръководител на Наказателното отделение.

Те прехвърлят собствеността върху колите си най-често на чужди граждани, като едновременно с това издават пълномощно на купувачите. С тези пълномощни новите собственици могат да управляват в чужбина, а при извършени нарушения в страните от ЕС, налаганите им глоби впоследствие се търсят от хората, на чието име е регистриран автомобилът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase