Сергей Станишев. Снимка: архив, Reuters

"ЕС на две скорости рискува да стане Европа на две класи. Накрая решението ще е съвсем различно от предложените 5 сценария на Юнкер. Но затова ние, социалистите, трябва да останем единни и да се борим за повече интеграция там, където тя е необходима".

С тези думи президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев призова в Берлин левите премиери и лидерите на партиите-членки за единност в отстояването на ценностите на Европа.

Той припомни, че за страните от Централна и Източна Европа най-големите ползи от присъединяването са кохезионната политика и свободното движение на хора.

"Гражданите и правителствата на тези държави направихме редица компромиси и положихме много усилия, за да могат страните ни да се присъединят към Съюз на ценности", заяви Станишев.

Според него с посланието за две скорости на практика мотивацията на обществата в тези държави рязко ще намалее.

"И гражданите им ще са тежко разочаровани. С този сценарий рискуваме да постигнем тежко разделение и Европа да стане на две класи", предупреди лидерът на ПЕС.

На втория ден от заседанието на Конвента на новосъздадената организация – Прогресивен алианс, бъдещето на Европа и световните предизвикателства коментираха представители от цял свят.

Премиерите на Португалия и Швеция – Антонио Коща и Стефан Льовен заявиха, че не приемат като нова желязна завеса сценария за Европа на две скорости, но че европейските страни трябва да останат единни и силни заедно.

На форума присъства и Мартин Шулц, когото германските социалдемократи издигнаха като кандидат за канцлер в битката срещу Ангела Меркел на предстоящите парламентарни избори в края на септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase