Еманюел Макрон. Снимка: архив, Reuters
fallback

Ново проучване на избирателните нагласи на французите показва, че Еманюел Макрон затвърждава подкрепата си и вероятно ще победи Марин льо Пен на втория тур на президентските избори във Франция през май, предаде Ройтерс.

В допитването на института Бе Ве А, публикувано 43 дни преди първия тур на изборите на 23 април, независимият центрист Макрон получава 26 процента подкрепа, с 2 процентни пункта повече отпреди седмица и 5 процентни пункта повече отпреди 15 дни. Сега той е с изравнени позиции с лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен.

Трети е консервативният кандидат Франсоа Фийон с 20 процента, с 1 процентен пункт повече от предишното допитване, видимо стабилизирал позициите си, след като подкрепата за него спадна след опетнена от скандал с разследване на фиктивни назначения кампания.
Подобно на досегашните проучвания Макрон печели втория тур на 7 май, в случая с 61 процента срещу 39 процента за Льо Пен.

Допитването е извършено сред 1419 души. То показва също, че бившият банкер Макрон, който обещава да скъса с традиционната политика на ляво и дясно, затвърждава подкрепата си. Сред поддръжниците му сега 56 процента заявяват, че със сигурност ще гласуват за него, спрямо 49 процента преди седмица. Този показател все още е далеч под този на Льо Пен - 83 процента от нейните привържениците казват, че със сигурност ще гласуват за нея.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Чичко Фройд

преди 7 години

До муспи"Единствените избори в историята когато са се броили гласовете са при победата на Хитлер..."Аха! Точно така. А от време на време да ти се привиждат зелени мишки и розови слонове?

29

Charles de Gaulle

преди 7 години

Чета форума и се чудя. Ох, душици мамини!Протежето на Путин Марин льо Пен няма никакъв шанс да стане президент, просто защото на втория тур не става дума за някакви проценти, а за съотношение на гласовете едно към две. https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_de_sondages_sur_l%27%C3%A9lection_pr%C3%A9sidentielle_fran%C3%A7aise_de_2017

28

Анонимен

преди 7 години

п1дал банкер - това е около 1000 пъти по-зле от краен нацист...те статистиките даваха и 90% шанс на баба Килъри да спечели ама нейсе...не че ще има кой знае каква разлика де, кандитатите които действително биха променили нещо не се допускат до избори

fallback