Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейската комисия призова властите в 28-те страни членки да събират информация за различния състав и качество на храни, продавани под едно и също име в различни държави.

Повод е изследване, проведено в Словакия, което показва значителни разлики в качеството на продукти, продавани под еднакво име, марка и често производител, в различни държави от ЕС.

Словашкото изследване, показано днес в Брюксел на земеделските министри от ЕС, проследява 22 хранителни стоки, продавани в страната, като ги сравнява със същите, купени от магазин от идентична търговска верига в западна страна членка.

Oще по темата

В 10 от случаите са установени съществени различия в качеството, в 3 - незначителни, а 9 от продуктите са се оказали еднакви.

Най-големите отклонения са установени при млечните продукти - при 4 от 6 изследвани, както и при двете безалкохолни напитки, включени в теста. Съществени разлики са установени още при по един от двата обследвани рибни и двата шоколодови продукта, както и в един чай и в подправка.

Сред отклоненията се цитират подмяна на животински мазнини с растителни, намалено количество месо в местните продукти, замяна на захар с подсладители и на плодове с оцветители в храните, продавани на словашкия пазар, в сравнение с този на западния. Различия има и в качеството на опаковката и във вкуса на някои от сравнените стоки, съобщи словашкото правителство пред министрите на земеделието.

Подобно изследване е било направено и в Унгария. Там отклонения от стандартите не са констатирани, но е установена подмяна на част от съставките с по-евтини.

Според Словакия и Унгария е ясно, че има двойни стандарти на производство на едни и същи стоки за източния и за западния пазар. Те предлагат ЕС отново да започне дебат по темата, а Еврокомисията да обмисли дали да не предложи общо законодателство, което да задължи производителите да произвеждат едни и същи храни за износ и за вътрешно потребление. Изравняването на хранителните стандарти беше сред приоритетите на словашкото председателство на ЕС през втората половина на 2016 г., но то не успя да намери подкрепа за промяна в европейското законодателство.

Еврокомисарят за защита на производителите Вера Юрова не обеща днес европейски регламент, докато не е ясно каква част от пазара е засегната от различното качество на еднакви стоки. Тя призова всички държави членки да събират информация по въпроса и да я предоставят на Брюксел, за да може той да прецени нуждата от такова законодателство.

"Отнасяме се много сериозно. Потребителите не бива да бъдат лъгани. Това е въпрос на честност. Еврокомисията и страните членки трябва да работят заедно, за да може потребителите във всички държави членки да бъдат защитени по един и същ начин", заяви Юрова.

Тя обеща да повдигне въпроса на 16 март, когато организациите за контрол по хранителната верига от страните членки се събират в Брюксел за среща, за да поиска от тях да разследват проблема. Информация от потребителски организации също ще бъде добре дошла, каза Юрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 7 години

Сред отклоненията се цитират подмяна на животински мазнини с растителни, намалено количество месо в местните продукти, замяна на захар с подсладители и на плодове с оцветители в храните...........................Отдавна се знае, че германското краве масло е повечето маргарин.

52

Дефис

преди 7 години

И второкласник не би написал "месо в месТните продукти", "при по един от двата", "продавани под еднакво име, марка и често производител", "на 16 март".

51

Анонимен

преди 7 години

Хидропониката прови чудеса.35241

fallback