Снимка: архив Reuters

Могерини е на обиколка на Балканите, започнала от Черна гора и завършваща в Косово, за да увери района, че Евросъюзът остава отворен за разширяване въпреки кризата, която преживява.

По-рано вчера Могерини беше посрещната с проруски лозунги и освирквания в сръбския парламент в Белград, докато призоваваше за интеграция на Западните Балкани в ЕС, посочва БТА.

Крайнодесни сръбски депутати, които подкрепят по-тесни връзки с Русия вместо интегриране на Сърбия в ЕС, тропаха по парламентарните банки и скандираха "Сърбия, Русия, не ни трябва Съюза" по време на 25-минутното слово на Могерини.

"Това е въпрос на политика. Става въпрос за сложна политическа среда тук и в района, както и за различно интерпретиране на пътя, по който е поела Сърбия", каза Могерини.

"Мирът на Балканите означава мир в Европа", подчерта тя на обща пресконференция със сръбския премиер Александър Вучич. "В последно време се сблъскваме, а това вероятно ще се случва и в бъдеще, с опити това да се постави под въпрос.

Вучич разкритикува скандирането на ултранационалистите по време на речта на Могерини и заяви, че Сърбия запазва твърдо европейската си ориентация.

Самата Могерини заяви в Белград, че Сърбия може да стане една от страните, които ще заменят напускащата Европейския съюз държава. Могерини не назова конкретно Великобритания.

Аз смятам, че ЕС няма да бъде пълен, докато към него не се присъединят Сърбия и другите страни от Западните Балкани. Балканите са сърцето на Европа." Това заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини пред Скупщината по време на визитата си в Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase