Снимка: архив Reuters
fallback

Великобритания може да напусне Европейския съюз, без да трябва да плати милиарди евро като част от споразумението за Brexit, заключиха правителствени адвокати, пише вестник The Times.

Oще по темата

Според експертите не съществува закон или договор, който да принуди Лондон да плати на ЕС след Brexit.

Това значително ще подобри позициите на британския министър-председател Тереза Мей по време на преговорите. Мей се подготвя да задейства член 50 през следващите две седмици, припомня "Фокус".

Очаква се ЕС да поиска до 60 млрд. евро от финансови задължения, които според Брюксел Лондон дължи. Основната част от парите са за фондовете, финансиращи проекти, за които ще трябва да се плати, въпреки напускането на Великобритания.

Според различни европейски източници Брюксел може да поиска от Лондон да плати "фактура за напускане" на ЕС, достигаща 60 милиарда евро. Сумата съответства на поетите ангажименти за участие в европейския бюджет.

При все това Европейската комисия досега оказва да потвърди каквато и да е сума.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 7 години

СТИГА ПРИКАЗКИ !!ДА СЕ МАХАТ ПА ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ИМ Е ПО-ДОБРЕ :DИ БЕЗ НИКАКВИ ПРИВИЛЕГИИ !!!! ИЛИ СА В ЕС ИЛИ НЕ СА НЕ МОЖЕ ХЕМ ДА СА ИЗВЪН ЕС ХЕМ ДА СА КАТО, ЧЕ СА В НЕГО!!! :D

25

Анонимен

преди 7 години

НАЙ ГОЛЕМИЯ И НАЙ ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН ПАЗАР В СВЕТА Е ТОЗИ НА ЕС!

24

Анонимен

преди 7 години

Да ви кажа само че Велокобритания плаща по малко и от България като вноска в ЕС по глава на население!Но за да ползва после единния пазар на ЕС ще трябва да спазва и четирите основни принципа И пак да плаща вноска в ЕС!Като започнат преговорите се хахендриха сами защото най малката сума е малко поне по голяма от такава на страна членка!И още по важно,няма да могат да взимат никакви решения в съвета на ЕС!ДАЛИ НЕ СА СЕ ПРЕЕБАЛИ ,А?!

fallback