Снимка: БТА
fallback

Над половината фирми в Германия в момента имат работници от мигрантски произход или са имали такива през последните пет години, показват данни от Института за икономически изследвания, цитирани от ДПА.

В тази категория попадат около 57% от фирмите, посочва германският частен институт. Сред големите фирми пък цели 92% имат работници от мигрантски произход.

Oще по темата
В последните години миграцията се превърна в основен въпрос в германската политика заради масовото пристигане на бежанци и други мигранти от Близкия изток и Северна Африка. Въздействията от миграцията оживено се обсъждат тази година заради парламентарните избори, които ще се произведат през септември. Повечето от мигрантите пък имат ясна крайна цел – именно Германия.

"Компаниите стават все по-отворени към идеята да имат служители от мигрантски произход", каза ръководителят на Института за икономически изследвания Ханс-Петер Кльос.

Фирмите говорят и за проблемите, с които се сблъскват при наемането на такива работници. Оказва се проблем №1 е не квалификацията на работниците, а непознаването на езика. След  неяснотата със статута на пребиваване на работника и едва тогава идва оценката на получената в друга страна квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен Isto4no Evropeizite kato Balgaria sa Palnopravni Graschdani na EC i Ne sa nikakvi Beschanzi!

64

Анонимен

преди 7 години

90% от хората бяха араби, набутали са и тези които знаят немски да работят в ДънкинДонътс и прочие фаст фууд. След 20 години в Германия ще има повече джамии от България, ще бъде като във Франция - тероризъм и престъпност.

63

Svedust

преди 7 години

До Анонимен Защо пишеш глупости бе глупакооо. Като не познаваш историята, замълчи.Първо, Западна Германия прави икономически бум от края на петдесетте до края на 60те. Има необходимост поради този икономически бум от работна сила и я запова да да внася. Прави опити да се разбере с ГДР-то ама няма късмет. Междувременно, има доста имигранти от италиански, испански и португалски произход. Подписва споразумение с Титова Югославия и през седемдестте започва да внася югославяни

fallback