Снимка: БТА

Над половината фирми в Германия в момента имат работници от мигрантски произход или са имали такива през последните пет години, показват данни от Института за икономически изследвания, цитирани от ДПА.

В тази категория попадат около 57% от фирмите, посочва германският частен институт. Сред големите фирми пък цели 92% имат работници от мигрантски произход.

Още по темата
В последните години миграцията се превърна в основен въпрос в германската политика заради масовото пристигане на бежанци и други мигранти от Близкия изток и Северна Африка. Въздействията от миграцията оживено се обсъждат тази година заради парламентарните избори, които ще се произведат през септември. Повечето от мигрантите пък имат ясна крайна цел – именно Германия.

"Компаниите стават все по-отворени към идеята да имат служители от мигрантски произход", каза ръководителят на Института за икономически изследвания Ханс-Петер Кльос.

Фирмите говорят и за проблемите, с които се сблъскват при наемането на такива работници. Оказва се проблем №1 е не квалификацията на работниците, а непознаването на езика. След  неяснотата със статута на пребиваване на работника и едва тогава идва оценката на получената в друга страна квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase