Снимка: Reuters, архив
fallback

Европейският парламент започна разследване срещу полския евродепутат Януш Корвин-Мике за негово изказване, че жените "трябва да печелят по-малко", защото са "по-слаби", "по-дребни" и "по-малко интелигентни", предаде БТА като цитира ДПА.

Oще по темата
Разследването за слово на омразата, което може да доведе до наказание, включително глоба и временно отстраняване от длъжност, беше предприето след изявление на Корвин-Мике, направено снощи по време на пленарни дебати за разликата в заплащането между половете.

"Разбира се, че жените трябва да печелят по-малко от мъжете, защото са по-слаби, по-дребни и по-малко интелигентни. Те трябва да печелят по-малко, това е всичко", заяви той.

Евродепутати, които бяха видимо смаяни от изказването му, призоваха за санкции срещу него.

Според лидера на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела "подобни изявления са в явно противоречие с основните принципи на равенството между половете".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 7 години

Жената трябва да има финансов избор да бъде домакиня,да работи на 4 часов работен ден или на пълен. В противен случай няма семейство- чисто и просто няма време- денят е само 24 часа!!!!!! МЪЖКАТА ЗАПЛАТА трябва да е достатъчна за да може да се отглеждат 2-3 деца с нея, а жената трябва сама да реши дали да си ги отгледа и възпита, а не да е принудена да ги хвърли на детските градини, защото парите не достигат, и да забавя раждането с години, въпреки че го желае. Въпроса с МЪЖКАТА ЗАПЛАТА е пряко свързан с демографският проблем на България. И без дотации и облекчения- това не работи.

85

Анонимен

преди 7 години

Този полски депутат да отиде да обясни на майка си, че е второ качество човек!

84

Бай Йордан от Сливен

преди 7 години

Няма нито едно обективно биологическо основание да се смята ,че жените са равни или дори превъзхождащи мъжете по някаква редица качества. Всички факти сочат обратното.Всякакви спорове и коментари по тази тема са на чисто демагогско ниво и извън сериозният диалог.2.8 милиона години еволюция не могат да бъдат зачеркнати за 100 г. тъй наречена "еманципация". Това е несериозно.

fallback