Марин льо Пен. Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейският парламент одобри решение за отнемане на имунитета на евродепутатката Марин льо Пен заради публикувани от нея в социална мрежа снимки със жестоко насилие от страна на групировката "Ислямска държава".

Водачката на френския Национален фронт, която е кандидат за президент, е подследствена във Франция за постването през декември 2015 г. в Twitter на три снимки с екзекуции на ИД. Сред тях бе и обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоли.

Вотът в пленарната зала на Европейския парламент бе потвърждение на решение на правната комисия към законодателния орган на ЕС.

Oще по темата

Отнемането на имунитета на французойката означава, че срещу нея може да бъде започнато наказателно производство.

За провинението "публикуване на изображения с насилие" е възможно, при определени обстоятелства, да бъде произнесена присъда до три години затвор и глоба от 75 хиляди евро, посочва Ройтерс.

Агенцията цитира огласените днес резултати от проучване на френския институт за маркетингови проучвания "Ъпиниънуей". Според тях на първия тур на президентските избори ще победи крайнодясната Марин льо Пен с 25 на сто, следвана от центриста Еманюел Макрон с 23 процента и консерватора Франсоа Фийон с 21 пункта. Показателите на Льо Пен и Фийон спрямо предишно проучване са без промяна, а при Макрон има спад с един процент.

"Ъпиниънуей" дава прогноза и за изхода от втория тур в двете очаквани комбинации за балотажа. Макрон би победил Льо Пен с 63 срещу 37 на сто, а Фийон би спечелил срещу нея с 60 срещу 40 процента.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

стига!

преди 7 години

Меркел е враг номер 1 на Европа, а не Льо Пен! Ще и изпишете вежди!

33

турчина

преди 7 години

А що ривахте толкова когато турския съд свали имунитета на депутатите които подкрепяха терористите, ааааа ?? товз ли ви е демокрацията?

32

Анонимен

преди 7 години

Тук се изтриха поне 10 коментара против популистката Френска. Продължавайате да наливате масло. Накрая всички ще маршируваме.

fallback