Снимка: архив Reuters
fallback

Да си европеец, но втора ръка. Така се чувстват много от хората в Източна Европа. Защото вече е ясно - стоките, продавани от големите вериги и производители, предназначени за този пазар, не са със същото качество.

Колбасите са с по-малко месо, шоколада е с по-малко какао, млечните продукти са с по-малко белтъчини. Има едно нещо, което е еднакво: опаковката.

Ладислав живее в Словакия. Той се връща от пазар, а в торбите му има не само словашки продукти, но и хранителни стоки, произведени от известни международни концерни. Ладислав вече знае, че част от тези храни са с много по-лошо качество, отколкото същите стоки, продавани в западните супермаркети.

Oще по темата

"Те ни взимат за идиоти и само гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: чувствам се като втора ръка европеец", възмущава се Ладислав, цитиран от "Дойче веле".

В Словакия вече го има черно на бяло: Министерството на земеделието публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини. Словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.

Това е същински скандал, казва министър-председателят Роберт Фицо: "Неприемливо е международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини", казва словашкият премиер.

С тази позиция е съгласен и Съюзът на потребителите в Словакия. Негови представители твърдят, че за повечето потребители в Средна и в Източна Европа качеството е вече по-важно от цената. Шефът на Съюза Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра: "Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени". Звучи ли ви познато?

След като скандалът разбуни словашкото общество, премиерът Фицо обяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС.

Бесен е и чешкият министър на земеделието Мариан Юречка. Пред Ройтерс той заяви: "При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук".

Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано - проблем няма.

Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на "угаждане" на местния вкусия и познати рецепи.

Чехия се присъедини към недоволството на Словакия и Унгария и трите планират да лобират пред ЕС да се уеднакви качеството.

Основната цел? Ако един продукт има един и също производител, една и съща опаковка с един и същи шрифт и поне на пръв поглед е абсолютно същия продукт, то и съдържанието да е еднакво. Не звучи налудничаво, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

OK

преди 6 години

Защо не коментирате и цените, където разликата е драстична. Цената на една и съща стока, например в български Кауфланд е в пъти по-висока от същата стока в немски Кауфланд. Примери: италианско синьо сирене Горгонзола, цена в Кауфланд Германия 5 евро/кг=10лв/кг, цена в Кауфланд България 35-40лв/кг; филетирана пушена сьомга, цена в Кауфланд Германия 15 евро/кг=30лв/кг, цена в Кауфланд България 45-50лв/кг, прясно мляко - 0.5 евро/литър срещу 1.5-2лв/литър в България. Подобно е положението и в Лидл.

134

Анонимен

преди 7 години

Българи, учете езика си,пълно е с правописни грешки в коментарите!

133

glup0sti

преди 7 години

koj pravi takiva pr0pagandipreqli v 3apadna evr0pa s ka4estvena hranahranite im nqmat vkusmlqkoto sustokakvo ti mlqko

fallback