Снимка: архив, Reuters
fallback

Федералното правителство на Германия и лидерите на 16-те германски провинции съгласуваха план за ускоряване на депортацията на мигранти с отхвърлени молби за убежище, съобщи канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Меркел, която се кандидатира за преизбиране през септември, нееднократно е призовавала за "национално усилие", за да се направи така, че хора, които нямат право на пребиваване, да напуснат Германия, припомня Асошиейтед прес.

Депортациите по принцип са в компетенциите на правителствата на федералните провинции. Но министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че централната власт в Берлин иска да има по-голямо влияние над процеса.

След срещата вчера канцлерът и провинциалните ръководители съобщиха пред медии, че ще работят в близко сътрудничество за разработване на нови правила за депортиране.

Властите планират да създадат няколко т. нар. изходящи центъра, където получилите отказ за бежански статут да бъдат прехвърляни преди планираното им депортиране, за да се гарантира, че няма да изчезнат в последния момент.

Планира се също да бъде създаден национален център за координиране на връщането на хората по родните им страни.

Според проекта мигрантите, които имат малко шансове да получат убежище, ще преминат през процедурите и ще бъдат депортирани само седмици след пристигането им в Германия.

Имигранти, които доброволно се върнат в родните си страни, без да чакат молбите им да бъдат преразгледани, ще получават финансови стимули.

През 2016 г. около 55 000 кандидати за бежански статут са напуснали страната доброволно, а около 25 000 са били депортирани при общо 280 000 души, поискали да бъдат признати за бежанци. През 2015 г. кандидатите бяха 890 000.

Промените ще покажат ясно, че "по същество искаме да помогнем, но на тези, които се нуждаят от помощ", подчерта канцлерът, цитирана от ДПА.

"Разчитаме, че ще има много желаещи да се завърнат (в страните си - бел. ред.) доброволно, но знаем че доброволното завръщане не винаги работи, особено ако хората знаят, че не могат да бъдат върнати принудително", допълни тя.

Предложенията предвиждат също на имиграционните власти да бъде разрешено да конфискуват и претърсват мобилни телефони на кандидати за убежище, които се опитват да скрият самоличността си. В момента служителите на миграционните служби нямат право да теглят данни от мобилни телефони, посочи премиерът на провинция Хесен Фолкер Буфие.

Тези мерки ще бъдат прилагани само в случаи, когато самоличността не може да бъде потвърдена, допълни той.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 7 години

"Властите планират да създадат няколко т. нар. изходящи центъра, където получилите отказ за бежански статут да бъдат прехвърляни преди планираното им депортиране, за да се гарантира, че няма да изчезнат в последния момент."И тъй като в България всичките мигранти искат дза изчезнат към Германия и другите страни с големи социални помощи, да се държат в лагери от затворен тип.Който не му харесва, да не минава през България!!!Много по-евтино е с кораб, като турист направо в Хамбург или Хелзинки.

27

Анонимен

преди 7 години

от 3 Медия сглоби зорлем една статия , браво на тебе ***

26

Анонимен

преди 7 години

Да бе точно на теб ще кажат , колко точно са екстрадирали хахаха.....и такъв нямаше тука

fallback